Coerența

|

Știți că fiecare om are chichița lui de pe creier.  Unii cu “ora douăsprezece, NU ora doisprezece”, unii cu Băsescu, unii cu șosetele aruncate prin casă… N-ai ce să faci, cu chichița nu te pui.

Chichița mea e coerența. Aproape că mă irită să văd când lucrurile pur si simplu nu au sens, mai ales când e atât de ușor să faci să aibă. Cel mai mult i-am bătut la cap pe daafaceriști cu asta și cel mai mult la ei mă supăra când nu erau coerenți. Nu desenezi un afiș că ți se pare ție că dă bine un pătrat verde pe un fundal galben și apoi îți dai seama că trebuie să-l folosești pentru a promova Cercurile de prieteni.

E important ca lucrurile să se lege, să se susțină, să exprime același mesaj (pentru a-l întări, pentru a-l face recognoscibil, ușor de înțeles și de reținut).

Ce înseamnă să nu fii coerent?

  • Să predai pedagogie, dictând două ore încontinuu despre cum trebuie să te adaptezi ca profesor la mai multe stiluri, să creezi interacțiune cu studentul, să folosești și vizualul și auditivul și pe cât se poate și kinestezicul. (true story).
  • Să organizezi un eveniment ecologic, de plantat copaci sau salvat păduri, împărțind 10.000 de flyere printate pe A5 lucios. (Apreciez Mai mult verde care și broșurica anuală cu rezultatele o fac mică-mică ca să folosească hârtie cât mai puțină – semn că se poate să fim și coerenți).
  • Să ții trainiguri pe comunicare, iar tu să înjuri de mama focului în trafic sau îi întrerupi pe alții când vorbesc.

E ca și când noi, la Synergon, am dezvoltat un proiect anti-tutun și în același timp am oferi consultanță companiilor de țigări (sunt foarte mândră că n-o facem).

Chiar nu e greu să fii coerent. Să faci lucruri care au sens. Să te porți în acord cu ce spui. Sau măcar să spui doar ce e în acord cu ce faci. Serios! Practice what you preach! E mult mai puternic mesajul. E mult mai sănătos (mintal – pentru tine și pentru ceilalți). Și dacă nu o faci oricum ne prindem. Și…e aiurea. Așa-i că are sens ce spun aici?

Ufff. Chichițele astea…n-ai ce să le faci, cu ele nu te pui. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *