La ce (mai) ajută experiența

|

Am trăit pe pielea mea discriminări din cauza vârstei pentru că se pare că există o corelație direct proporțională între ce vârstă ai și câtă experiență. Într-un fel ușor de înțeles așa e, însă nu dus la extrem, pentru că nu întotdeauna experiența corelează pozitiv cu competențele. Și de cele mai multe ori nu experiența ne interesează, de fapt, ci competențele pe care individul le are. Aștept zilele când faptul că ești tânăr nu mai contează atât de mult dacă știi să îți faci treaba. Vă rog dați tinerilor șansa să demonstreze că știu!

Articolul este de fapt pentru tinerii care pot obține acea șansă să arate ce știu și ce pot, chiar dacă  nu au ani de practică ca mărturie.

Experiența ajută la cunoașterea limbajului, a slang-ului profesiei, a jargonului. Pe care nu îl inveți în școală fie pentru că nici profesorii nu sunt la curent cu el , fie pentru că nu este oficial și preferă să nu-l predea, fie pentru că pur și simplu nu e în curiculă.

Cel mai bun semn că nu ești începător într-un domeniu e să știi să vorbești în limba respectivă. Să cunoști termenii cei mai folosiți, să știi echivalentul lor și în română și în engleză, să cunoști prescurtările folosite, anagramele, expresiile…să poți purta o conversație concentrându-te pe conținut nu pe ce înseamnă forma.

Și să faci asta nu e complicat deloc, iar dacă ești ambițios nu îți ia nici zeci de ani:

  • Citește articole scrise de specialiști 
  • Citește bloguri ale specialiștilor și comentariile primite de ei – pe bloguri limbajul este mult mai cordial și deci sunt șanse mai mari să simți limba cu adevărat
  • Abonează-te la grupuri de discuții și când ai timp urmărește câte o conversație
  • În timp ce faci orice din lista de mai sus stai cu Wikipedia, Dicționarul Urban, Google-ul sau alte instrumente deschise pentru a căuta orice termen nu îți e familiar
  • Dacă ești înconjurat de colegi (la serviciu, în ONG etc.) cu care ești confortabil, nu te sfii și întreabă-i ce înseamnă anumiți termeni/expresii/prescurtări.
  • Dacă simți că nu poți procesa informațiile pentru că sunt multe sau complicate (în funcție de domeniu): ia notițe!

Ideal este să și intervii în conversații!

Dacă știi să folosești limba vorbită de specialiștii din domeniul în care vrei să crești, jumătate din drumul spre performanță e făcut. Poți să arăți și altfel că ai experiență, nu doar arătând buletinul. Trebuie doar să vrei!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *