Cum ne formăm obiceiuri! [o idee]

|

Din seria căutărilor despre well-being.

“We are what we repeatedly do. Excellence then, is not an act, but a habit.” – Aristotle

Studiile arată că pentru a ne forma un nou obicei este nevoie să persistăm câte 30 de minute pe zi, timp de cel puțin 30 de zile. Altele arată că e nevoie de 15 minute timp de 21 de zile. Altele, că dacă obiceiul e mai complex, de cel puțin 2 luni.

Ce trebuie să reținem de aici e că dacă vrem un obicei (nou) trebuie să persistăm. Cât? Până când uităm să mai bifăm zilele, dar continuăm să-l practicăm. Termenele sunt doar orientative și nu ar trebui să fie un scop în sine.

Câteva RECOMANDĂRI, despre care am mai citit eu prin alte părți, le-am mai modificat, le-am aplicat și au funcționat. Deși recunosc că..pentru lucruri simple. :)

  1. Împarte-ți obiectivele în etape mai mici.
  2. Recompensează-te imediat ce ai acționat și ai atins un rezultat – ai grijă însă ca recompensa să nu contravină cu obiceiul (ex: nu te recompensa cu o fugă la McDonalds dacă vrei să mănânci mai sănătos).
  3. Concentrează-te pe rezultatul final – de ce voiai de la bun început să creezi acest obicei? Gândește-te la ce vei obține dacă vei reuși să îl adopți.
  4. Gândește-te la consecințele neadoptării obiceiului – fă-le să sune cât mai dureros. (asta pentru cei care funcționează mai bine la pedepse :P)
  5. Imaginează-ți cum te vei simți/ cum vei fi peste 6 luni, 1 an, 3 ani dacă vei adopta acest obicei.

Și desigur, chiar de îți lipești foaia deasupra patului, la un moment dat te vei obișnui cu ea și o vei ignora. Mai schimbă-i locul, sau forma…. Mai departe ține doar de voința și maturitatea ta ca teoriile chiar să funcționeze. Vorba înțeleptului: teoria ca teorie, dar practica…ne omoară!

Spor la obiceiuri sănătoase! Să-mi povestiți despre ele!:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *