O lecție, o recomandare și-o urare.

|

Anul ăsta am învățat o lecție importantă. Obișnuiam să iau toate lucrurile ca atare, să merg cumva pe pilot automat, să fac o mulțime de lucruri pentru că pur și simplu se întâmplau. Am învățat însă să și reflectez puțin la ce mi se întâmplă, la ce mi s-a întâmplat sau la ce aș vrea să mi se întâmple. Și deși sunt o persoană agitată și activă care nu prea are răbdare am descoperit cât de importantă e și învățarea reflexivă. Statul și gânditul.

Și deși înainte consideram că e doar o pierdere de timp am descoperit că e, de fapt, foarte folositor. Te ajută să asimilezi mai bine informațiile  și experiențele, să descoperi lucruri despre tine, să îți formulezi păreri și planuri și să vezi lucrurile din jur în mai multe culori. Ba îți dă și o senzație de control pentru că e timpul în care reflectezi la răspunsul pentru întrebările “de ce?” și “cum?”, lucrurile încep să capete mai mult sens și nu te mai prind nepregătit.

Desigur, toată treaba asta cu reflectarea poate suna pompos, însă nu trebuie să fie. E de ajuns să îți alegi un moment în care să-ți lași mintea să zăbovească asupra ultimelor lucruri pe care le-ai făcut, asupra a cum te-au făcut să te simți, de ce ți s-au întâmplat…Dacă aveți în minte un obiectiv clar de învățare atunci acesta e un timp să faceți conexiuni între lucrurile pe care le-ați învățat și să le aprofundați.

Când puteți reflecta? Oricând, dar puteți începe cu:

  • seara, înainte de culcare
  • în timpul unei băi lungi
  • în tren
  • în timpul unor evenimente cu oameni care te inspiră (eu am “experimentat” cu Dan Puric, Oana Pellea, Maya Morgenstern)
  • (mai ciudat poate, dar…) în timp ce citești o carte care nu îți place – pentru că îți zboară gândul
  • și desigur…bând un vin fiert și privind luminile din bradul de Crăciun.

(vă poate ajuta să și scrieți câte ceva)

Vă urez sărbători frumoase și un sfârșit de an care să vă reamintească de toate lucrurile bunecare vi s-au întâmplat și care să vă inspire să vă găsiți echilibrul, energia și fericirea și în anul următor!

One response to “O lecție, o recomandare și-o urare.”

  1. Claudia Oprescu Avatar

    Reflectez la ceea ce mi s-a intamplat de-a lungul anului in perioada sarbatorilor de iarna. Atunci sunt mai relaxata, mai dispusa sa ma inteleg si sa-mi stabilesc obiective realiste. Imi place foarte mult sa fac acest lucru si chiar ma ajuta. Felicitari pentru material! Iti doresc sarbatori linistite si un an nou plin de obiective marete realizate:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *