În 2013 hai să ne dezvoltăm personal…în ceva!

|

Cred că nu aș putea găsi un moment mai bun să scriu despre asta altul decât tocmai perioada din an când ne facem cele mai multe promisiuni să fim mai buni.

Cred că “dezvoltare personală” începe încet-încet să înlocuiască lectura și călătoriile din sectiunea de hobby a CV-urilor. Acum e cool să spunem că pe lângă vreun sport sau vreo activitate culturală suntem pasionați și de dezvoltare personală. Mi-e teamă însă că întregul concept atât de popular zilele astea începe să fie înțeles greșit. Și superficial.

E o abundență de site-uri, cărți, audiobook-uri și vorbitori (motivaționali sau de alt fel) care promovează și alimentează conceptul prin oferirea de tot felul de rețete, pași, citate și cuvinte care ar trebui să ne determine să ne … dezvoltăm personal – și până la urmă ce înseamnă asta, de fapt?

Mi-a plăcut însă o metaforă pe care am auzit-o la Andrei și apoi am citit-o în cartea lui Covey (pe care nu am avut răbdare să o termin): poți să ai cea mai bună hartă din lume, ea nu te va ajuta la nimic dacă e harta unui alt oraș decât cel în care te afli.

Și cam așa e și cu dezvoltarea personală. Să te dezvolți nu înseamnă să citești toate cărțile de la secțiunea de dezvoltare personală care îți dau rețete generaliste. Vorba unui prieten: niciun om de succes nu a ajuns de succes pentru că a citit cărți care îți spun ce să faci ca să ai succes. În cel mai bun caz după ce au avut succes au scris și o carte despre cum au reușit ei. Ca să crești cel mai bine e să găsești acel lucru care e important pentru tine și să te concentrezi asupra lui.

Vrei să fii un chimist de succes? Citește cărți de chimie, vorbește cu alți chimiști, fă cumva să ai acces la un laborator și experimentează. Dacă muncești suficient vei avea și succes și vei fi și fericit pentru că faci ce îți place (am menționat mai sus că e important să găsești ceva ce-ți place, da?). Și on the way vei învăța și să te organizezi și să echilibrezi lucrurile din viața ta și să fii eficient și nestresat și orice alt titlu de carte de dezvoltare vreți voi. Sau dacă vrei să fii o iubită mai bună poate ar fi cazul să petreci mai mult timp cu el și să faceți împreună lucruri care vă apropie. Nu ai nevoie de o carte care să îți spună cum să faci asta.

Nu înțelegeți că arunc cu pietre în cei ce scriu cărțile astea! Nu o fac. Uneori avem nevoie și de puțină inspirație sau când suntem într-un impas rețeta altcuiva ne poate ajuta să-l depășim. Dar de la asta până la a transforma cititul cărților ăstora un scop în sine e cale lungă.

Vă urez la mulți ani și un an plin de energie și inspirație…și timp mai mult dedicat pasiunilor voastre (care vă ajută să creșteți)!

3 responses to “În 2013 hai să ne dezvoltăm personal…în ceva!”

  1. Claudia Oprescu Avatar

    Foarte bine punctat, Corina! Dezvoltarea personala e un subiect la moda, ceea ce nu e neaparat un lucru rau. Ceea ce mi se pare mie complet nepotrivit si fara vreo treaba cu dezvoltarea personala este sa citesti carti motivationale, sa-ti pui postere la birou cu tot felul de maxime sau citate, sa citesti carti despre succes, iar apoi sa astepti sa vina succesul. Evident ca el nu vine si incepi sa te miri de ce la tine n-a mers ca doar te-ai dezvoltat personal. Cred ca dezvoltare personala inseamna sa incepi sa actionezi, sa inveti din toate experientele tale, sa inveti sa te cunosti mai bine, sa investesti in tine si in oamenii din jurul tau, sa investesti timp si energie in pasiunile tale, dar si in acumularea unor cunostinte noi din domenii care-ti plac sau din domenii complet noi. De fapt, cum spuneti voi la improvizatie, sa iesi din zona de confort si sa fii dispus sa inveti din tot ceea ce-ti ofera viata.

  2. Cristina Avatar

    La mulți ani! Un an frumos plin de bucurii și gânduri frumoase să ai…

  3. Anca Balaban Avatar

    Ai dreptate cand spui ca unii au pierdut sensul adevarat al dezvoltarii personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *