Temă de gândire: oameni prefăcuți sau doar în schimbare?

|

me_and_my_mask_by_metaltobyVăzusem zilele trecute pe pagina de Facebook a lui Charlize Theron un citat, probabil dintr-un interviu, în care spunea că nu îi plac oamenii care încearcă să fie altcineva decât sunt. Mi s-a părut cu atât mai ciudat cu cât prin meseria pe care o practică se transformă în fiecare zi prin personajele pe care le interpretează.

Dar lăsând-o pe Charlize…aud din multe părți că a încerca să fii altcineva decât ești e ceva rău pentru că înseamnă că ești prefăcut, mincinos, că nu ai coloană vertebrală…

Una dintre temerile unui manager ce urma să ne fie participant la un workshop era că va trebui să joace “roluri”, iar el are nevoie să fie el însuși, nu să se prefacă.

Nu pot să nu mă întreb însă cum îți poți da seama dacă cineva se preface sau doar încearcă să se schimbe într-o variantă mai bună a lui; vorbim atât de mult despre dezvoltare personală. Stadiile de dezvoltare prin care trecem nu sunt variante diferite ale noastre? Nu “prefăcându-te” suficient de mult ajungi să devii acel cineva nou? Nu suntem tot noi cei ce ne dorim să fim altfel decât de obicei? Nu e dreptul nostru să ne dorim să fim diferiți și să facem ceva pentru a ne schimba? De ce e ăsta un lucru rău?

Sunt multe întrebări pentru că e o linie fină între ceea ce credem că este autentic și ceea ce credem că este fals despre o persoană. Cred că ar ajuta să luăm omul ca atare, situație cu situație, context cu context, exact așa cum se produce învățarea, pentru a-l cunoaște. Cred că uneori când ne dăm jos măștile descoperim că ce e sub mască arată exact ca masca însăși, deși e mai greu să vedem asta la ceilalți.

Ar fi interesant de studiat în ce măsură această percepție despre cine/când e prefăcut influențează climatul organizațional.

2 responses to “Temă de gândire: oameni prefăcuți sau doar în schimbare?”

  1. Andrei Scrobanita Avatar
    Andrei Scrobanita

    Buna Corina Anghel,

    Am citit articolul tau see you sufletul la gura. Sectiunea respectiva am simtit ca are legatura see you unele lucruri personale Insa nu despre asta vroiam sa vorbesc(a se citi comentez). Parerea mea sincera e ca atunci cand iti doresti sa evoluezi, din punct de vedere personal, intr-o "varianta mai buna" a ta, e bine sa fii foarte atent/a la cauzele schimbarii respective. Stiu ca se intampla mereu, chiar si see you persoane puternice si adanc cunoscatoare ale caracterului propriu, sa existe lucruri ori reactii pe care le dorim schimbate. Nimic rau in asta. Ce e foarte rau insa este daca aceste schimbari survin datorita unor observatii exterioare si nu unei dorinte personale si autentice de schimbare. Perceptia exterioara asupra caracterului si personalitatii cuiva e de fiecare data (usor) obtuza, indiferent de cat de avizat e observatorul. Asta se traduce usor in ideea de "din punctul tau de vedere sunt cine vreau eu sa crezi sau cine pot eu sa ti arat ca sunt". De aici si pana la schimbari si evolutii e cale lunga, indiferent de cat de mult iti doresti si cat de multa energie investesti in asta. Raman la parerea ca o personalitate se schimba foarte greu, iar un caracter e aproape imposibil. Inca ceva, procesul de evolutie e lung si anevoios si fara suport e inutil. De asta de cele mai multe ori, atunci cand suportul dispare, cauzele dorintei de evolutie si a evolutiei sunt mult prea indepartate pentru a mai putea fi aduse in amintire. Cat despre natura unui om, parerea mea, de complet neavizat, e ca daca iti schimbi natura esti un om mort, iti negi starea ta interna si asta nu poate sa fie decat esentialmente gresit.

    "Fingertips don't fade from the lifes we touch ".

  2. Cristina Avatar

    Uneori chiar daca nu ne dorim sa fim altfel asta lasam sa se inteleaga avem cate o masaca pentru fiecare persoana si pentru fiecare situatie de care ne lovim…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *