BLINK, de Malcolm Gladwell

|

20130530-221820.jpg

Blink este o carte despre luarea deciziilor. Mai exact despre the power of thinking without thinking.

Dacă am construi o axă sau un interval al felului în care luăm decizii am avea, probabil, următoarele două capete de interval: deciziile bazate pe analiză și deciziile bazate pe instinct. Fiecare funcționează diferit și ambele au avantajele și dezavantajele lor.

În cazul deciziilor bazate pe analiză deciziile se iau într-o mai mare cunoștință de cauză (a faptelor). În companii se dau bani pe cursuri despre luarea deciziilor în care angajații învață diferite strategii, tehnici și metode de colectare, prelucrare și interpretare a datelor pentru ca decizia luată să fie cât mai corectă și mai argumentată. Acesta este avantajul. Dezavantajul este că acest mod de a lua decizii este lent, nu este de foarte folos în situații critice în care e nevoie de o soluție rapidă și poate duce la analysis paralysis. Gladwell explică ce înseamnă asta: cu cât analizezi mai mult sau ai mai multe opțiuni cu atât crește riscul de a te bloca în analiză (poate de teamă să nu îți fii scăpat ceva) iar în carte găsiți multe studii de caz sugestive care susțin că, uneori, analiza nu e cheia spre decizia sau judecata cea mai bună.

De aceea Gladwell recomandă să ne încredem și în celălalt tip de decizie: snap judgment (decizia instinctuală). Creierul nostru are un pilot automat (adaptive unconscious) ce are abilitatea de a procesa foarte rapid, foarte multe informații, uneori fără ca noi să putem raționaliza cum am făcut asta. Acest lucru ne ajută în situații de criză când nu avem timp să facem analize sau chiar pentru a “simți” cum e mai bine în pofida rezultatelor analizei (și e prezentat exemplul unei statui care a trecut testul unei analize complexe însă doi-trei experți au avut senzația că este falsă și s-a dovedit că aveau dreptate).

Acum nu vă gândiți că aveți un al șaselea simț despre care nu știați și că tot ce vă spune instinctul este bine. Acest mecanism intern funcționează rapid însă lucrează cu informațiile pe care le are la dispoziție și nu întotdeauna are la dispoziție informații corecte. Mai mult, sub presiune el se poate lăsa influențat de o mulțime de factori (un polițist poate vedea pe cineva scoțând din buzunar un pistol și instinctul îi spune să tragă, când de fapt nu era decât un portofel).

Uneori prima impresie, primul instinct, poate fi mai bun decât o analiză amănunțită însă e important să avem în vedere că suntem influențați de toate experiențele anterioare și informațiile pe care le-am adunat până în acel moment astfel că și instinctul are hibele lui (despre asta există o altă carte).

Vestea bună este că abilitatea de a lua decizii pe bază de instinct se poate antrena. Cu cât ești mai expert într-un domeniu cu atât te poți încrede în instinctul tău mai mult. Improvizația, cum povestește și Gladwell într-unul dintre capitole, te poate ajuta să exersezi abilitatea de a lua decizii rapide, având informații puține.

Improvisation comedy is a wonderful example of the kind of thinking that Blink is about. It involves people making very sophisticated decisions on the spur of the moment, without the benefit of any kind of script or plot. That’s what makes it so compelling and—to be frank—terrifying.(…) Why do they practice so much? Because improv is an art form governed by a series of rules, and they want to make sure that when they’re up onstage, everyone abides by those rules.(…) spontaneity isn’t random.

Vă invit să exersați luarea deciziilor și să testați ambele capete de interval. Iar dacă vreți să exersați cu improv, începem un nou workshop pe 18 iunie. Detalii pe improvizație.ro.

***

Cartea e scrisă în stilul…Gladwell: ușor de înțeles, dar cu informații consistente și multe exemple și studii de caz care să ilustreze teoria. E scurtă, se citește repede și merită citită pentru a mai aprinde o lumină asupra unei mici zone din nebulosul tărâm al minții noastre.

Tot de el vă recomand și Outliers și The Tipping Point.

Dacă îmi lăsați în comentarii povești despre ce și cum ați luat decizii vă și trimit Blink pe mail cu împrumut!:)

2 responses to “BLINK, de Malcolm Gladwell”

  1. Cristina Avatar

    multumesc pentru recomandari!

    1. Corina Avatar

      Cu mare drag! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *