The Power of Habit, by Charles Duhigg

|

the_power_of_habit Am neglijat puțin scrisul pentru că m-am concentrat să îmi construiesc un obicei din a citi mai structurat. Plus că mi-am pus acest obiectiv de 50 de cărți pe Goodreads, pe care îl simt cumva ca un ghimpe în coastă. (Deși îmi dau seama acum că e cam nerealist, mai ales dacă îl pui în primăvară. Și da, nu mai zic de calitate înaintea cantității).

.

Suntem (și) obiceiurile noastre

Aș vrea însă să vă recomand o carte foarte interesantă: tocmai despre obiceiuri.

O lucrare publicată în 2006 de un cercetător de la Duke University arată că 40% din acțiunile pe care le întreprind oamenii zi de zi nu sunt decizii ci obiceiuri. (…) Cercetătorii spun că obiceiurile se nasc deoarece creierul este tot timpul în căutare de modalități de a scuti efort. Lăsat “de capul lui” creierul va încerca să transforme orice rutină (n. set de activități) într-un obicei pentru că acestea permit minții să se relaxeze mai des.

Prin urmare, majoritatea lucrurilor pe care le facem zilnic sunt automate, de multe nu ne dăm seama și altele ne “constrâng” în a face aceleași și aceleași lucruri. Pe măsură ce repetăm o acțiune de suficient de multe ori ea se transformă în obicei și vom avea tendința să o repetăm și atunci când poate nu ne-am prea dori (ex: să mâncăm dulciuri).

Vestea rea e că odată creat obiceiul va rămâne acolo. Vestea bună este că el poate fi înlocuit cu un altul! (Vezi fumători care au reușit să se lase de fumat pentru perioade de timp, dar au revenit, din diferite motive – ex: erau înconjurați doar de prieteni fumători și asta le-a redeclanșat vechiul obicei).

Ce este obiceiul și cum îl schimbăm

Cercetătorii, și implicit cartea în sine, nu oferă o soluție pentru cum să îți schimbi orice obicei pentru simplul fapt că nu există o rețetă clară ci milioane. În funcție de persoană, de obiceiul în sine și de mulți alți factori. Însă ce oferă este o strategie ce poate fi aplicată oricărui obicei care, susținută de efort conștient, poate da rezultate foarte bune.

Așa se creează obiceiurile: punând laolaltă un declanșator, o rutină și o recompensă și apoi cultivând o poftă ce pune sistemul în mișcare.

Asta este regula: dacă folosești același declanșator și aceeași recompensă, poți modifica rutina și schimba obiceiul. Aproape orice comportament poate fi transformat dacă declanșatorul și recompensa rămân aceleași.

tumblr_inline_mpzt07l4Ar1qz4rgp

Pașii ar fi aceștia:

  1. Identifică rutina – ex: vreau să nu mai ronțăi tot felul de dulciuri la birou
  2. Experimentează cu recompense – încearcă să afli ce îți cere creierul/corpul de fapt. Ai nevoie de o pauză și folosești ocazia de a merge până la magazin să te relaxezi, ți se face foame, îți scade energia, ai nevoie de socializare și știi că mereu te întâlnești cu cineva pe drum etc. Încearcă câteva zile să înlocuiești dulcele cu diverse lucruri și notează cum te simți (încă mai simți nevoia să mănânci batonul de ciocolată?)
  3. Identifică declanșatorul – experimentele au arătat că în mod normal declanșatorii se înscriu într-una din cele 5 categorii: locația, timpul, starea emoțională, alți oameni, acțiunea imediat precedentă. Pentru câteva zile răspunde-ți la cele 5 întrebări (unde sunt, cât e ceasul etc.) când simți nevoia de dulce și s-ar putea să observi un tipar la una dintre categorii (ex: să ai poftă de dulce mereu în jurul aceleiași ore sau că mănânci mereu când ești plictisit).

Provocarea este că ceea ce vrem să schimbăm, rutina, este ceea ce e și ușor de observat (ex: fumatul, mănânc dulciuri), pe când lucrurile ce trebuie menținute (declanșatorul și recompensa) nu sunt atât de evidente. Schimbarea poate să nu fie rapidă și/sau ușoară, dar cu timp și ceva efort orice obicei poate fi schimbat.

Fii atent la tine, testează și schimbă!

Voința este un mușchi ce se poate antrena

Desigur, e nevoie de puțină disciplină și de voință. Iar voința este o resursă limitată (dacă ești obosit într-o zi sunt șanse mai mari să procrastinezi, dacă ești expus mult la aceeași tentație, vei obosi să îi reziști și vei ceda într-un final etc.) însă ea se poate antrena exact ca un mușchi. (ex: când te hotărăști să alergi la maratoane îți vei îmbunătăți și alte obiceiuri: somn, alimentație, pentru că îți schimbi practic modul în care gândești).
 
Studiile arată că voința chiar face diferența în succesul unui om. Un follow-up la un experiment similar cu acesta, făcut pentru prima dată prin anii ’60, a arătat că dintre copii – liceeni la momentul follow-up-ului, cei care rezistaseră tentației, aveau mai mult succes în viață (note mai bune la școală, mai mulți prieteni, mai puține probleme cu drogurile etc.). Așa că a ne antrena voința ar trebui trecut pe lista de “to do” a lui 2014.

***

Cartea e scrisă fain și se citește ușor. Are multe exemple, de la mai simple la mai complexe (adicții) și aplică teoria atât la nivel invididual cât și organizațional și chiar la nivel de societate. Iar ultimul capitol e un exemplu specific de cum poți aplica teoria (apropo de cei trei pași).

Eu voi folosi teoria și pentru a-mi schimba câteva obiceiuri sau a-mi crea unele noi și pentru a construi experiențe de învățare mai eficiente. Tu ce obicei vrei să-ți schimbi?

3 responses to “The Power of Habit, by Charles Duhigg”

  1. LK MK Avatar

    pe langa rewire your brain pe care n-am apucat sa o citesc dar mi-as dori, inca o carte draguta din seria "how to" e leadership, adevarata motivatie a oamenilor.. de daniel pink…"drive" in numele original. ofer la schimb cu rewire your brain, de imprumut, daca se ofera cineva.

  2. […] Despre cum poți scăpa de niște obiceiuri vechi (pe care nu ți le mai dorești) am citit într-o carte bună: The Power of Habit. Eu n-am apucat să scriu despre ea, dar găsești o recenzie bună aici. […]

  3. […] fără niciun input din partea celor care trebuie să învețe. Pentru că pentru a învăța ceva, pentru a schimba un obicei, în majoritatea covârșitoare din cazuri, trebuie să vrei. Așa că înainte de orice trebuie ca […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *