Un an nou și o invitație la o stare de spirit

|

Sticker-say yesSfârșit de an. Timpul pentru liste, pentru planuri, pentru promisiuni noi către noi înșine.

Mi se pare doar mie sau avem tendința să ne relaxăm pentru tot ce nu s-a întâmplat în anul trecut? Parcă 31 decembrie le șterge pe toate și aduce o coală albă pe care promitem să o umplem cu grijă, ordonat, cu stil caligrafic, fără ștersături, fără greșeli. Probabil că psihologic avem nevoie de supapa asta și de ideea de “fresh start”. Îmi aduce aminte de școală și de “anul ăsta voi învăța din timp pentru examen”. :)

Dar dacă anul acesta ar fi despre o stare de spirit și nu obiective SMART? O stare de spirit care să guverneze CUM faci lucrurile, nu doar CE faci?

Am citit în ultimul timp antropologie și istorie și despre cum funcționăm noi, oamenii. Mai am încă multe de explorat, dar am rămas cu puternica idee că cele mai multe lucruri “rele” s-au întâmplat de-a lungul evoluției noastre ca specie din cauza faptului că în orice moment al istoriei ne-am opri, oamenii care îl locuiau considerau că ei sunt forma definitivă și cea mai bună a speciei umane. Că la ei a fost atins apogeul dezvoltării (nu neapărat în termeni tehnologici cât mai degrabă în termeni de sistem de valori).

Se întâmplă la fel și astăzi. Credem că e normal ca un copil să se joace în fața blocului cu mingea și nu FIFA pe calculator. Dar oamenii au crezut pentru multă vreme și că alți oameni pot fi folosiți ca sclavi, că femeile nu au dreptul să voteze, că să mori pentru a-i convinge pe alții să creadă în același Dumnezeu ca și tine e nobil. De unde știm ce e normal și ce nu, de unde știm că ce urmează nu va fi mai bun? E o discuție complicată și nu vreau să lungesc acum paragraful.

Sticker-enjoy the ride Însă iată starea de spirit! Oare cum va fi un an trăit și mai mult în spiritul “legilor” improvizației: să asculți activ și cu curiozitate, să fii flexibil și deschis, să accepți oferte și să le dezvolți. Să spui DA, ȘI… Un an mai relaxat și trăit în prezent, cu mintea tot timpul deschisă!

Presimt un an minunat! Și vă doresc și vouă să aveți un an așa cum vi-l plănuiți!

 

Hmm, a ieșit mai abstract puțin decât mă așteptam, dar hey! putem oricând dezvolta ideea la o cană de ceai! :) 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *