Să fii casnic e un job?

|

În cei 23 de ani cât am locuit cu părinții nu am reușit nicio clipă să o înțeleg pe mama când spunea că treburile casnice o obosesc și îi mănâncă tot timpul. Cum mama se duce și la serviciu vă dați seama că îmi era cu atât mai greu să le înțeleg pe alte femei care se plângeau de același lucru și nici măcr nu mai făceau altceva pe lângă.

Acum m-am mutat singură de ceva timp și tot nu înțeleg de ce oamenii nu au timp să meargă și la serviciu, să facă și lucruri care le plac și să aibă și grijă de casă. Și ca să știți – sunt așa de entuziasmată să locuiesc singură încât chiar am grijă de casa mea. Și atunci m-a lovit!

Dacă tratezi treburile casnice ca pe un serviciu care nu îți place, așa te vei simți. Și, din păcate, ăsta nu prea e un job pe care îl poți schimba (exceptând situația când îți permiți să îl delegi). Dacă în schimb le tratezi ca pe un hobby, nici nu vei simți că sunt treburi. Seth Godin avea mare dreptate când spunea că e important să îți transformi job-ul în pasiune.

Și cum poți transforma treburile casnice în ceva ce îți place? Cam așa cum faci și la un job care îți place:

  • cauți părțile bune -> poți să asculți muzică și să faci puțină mișcare când ștergi praful, poți să te uiți la serialul preferat cât speli vasele, poți să îți cureți unghiile și de ultimele rămășițe de ojă când speli chiuveta din baie.
  • faci fiecare lucru la timpul lui -> mie îmi place să spăl aragazul pentru că nu aștept niciodată suficient de mult cât grăsimile să se întărească și murdăria să se adune. Dacă îl speli în ziua când s-a murdărit e mai ușor, durează doar 1 minut și e și mult mai igienic. Nu trebuie să aștepți să speli vasele o dată pe zi ci atunci când le-ai folosit și nu trebuie să faci curățenie generală o dată pe lună. Funcționează și pe bucăți. Și jumătate de zi sau chiar și una întreagă pe lună pentru casă nu e mare lucru, doar face parte din familie.
  •  transformi activitățile simple în artă -> da, vorbesc despre gătit. Caută o rețetă mai fancy, un ingredient mai deosebit și încearcă să-l surprinzi pe cel pe care îl hrănești. Va fi fun și pentru tine. Și nu, nu toate rețetele fancy durează 2 ore să le faci, se găsesc și unele rapide (1, 2, 3 …)…și nu toate ingredientele mai atipice sunt scumpe sau greu de găsit. Nu zice nimeni să te transformi în Jamie Oliver.
  • te gândești la ce te ajută pe tine, nu la faptul că muncești în locul altora -> dacă eu am nevoie să fie ordine în dormitor pentru că nu pot învăța/citi altfel nu o să renunț la ceea ce vreau din ambiția prostească de a nu strânge cele 5 haine lăsate aruncate de prietenul meu. 10 minute de făcut ordine pentru 2 ore de relaxare e un târg bun. Față de nicio oră de relaxare, dar 2 ore de așteptare nervoasă și una de scandal pentru că “nu îți strângi niciodată lucrurile!!! Nu faci, nu dregi…”
  • personalizezi -> e cea mai bună ocazie să faci reamenajări, să pui lucrurile unde vrei, să miroasă cum vrei, să arate cum vrei. Te distrez transformând casa ta în…casa TA, așa cum o vrei tu.
  • începi ziua cu lucrurile care îți plac -> ăsta e un sfat chiar practic. Înainte de dușul de seară și culcare rezervă 15 minute ca să faci mici retușuri (o farfurie nespălată, o gresie neștearsă, un covor nescuturat, câteva haine neîmpăturite, un sandwich pentru a doua zi dimineață dacă ingredintele se pretează să aștepte…). Efectul de a te trezi într-o cameră ordonată e fabulos și îți demonstrează că 15 minute de făcut treburi casnice nu e mare lucru. E micul cadou pe care ți-l faci. Și așa nici nu se strâng zeci de lucruri de făcut și casa nu va arăta niciodată de nelocuit.

Problema noastră a multor oameni nu e că suntem înconjurați de lucruri urâte de făcut de care nu putem scăpa. Problema este că nu știm cum să le facem să ne placă. Și de multe ori ne cramponăm atât de mult în a găsi acel ceva care ne place și a ne găsi pasiunea încât nu ne dăm seama cât de ușor e să faci să-ți placă ceea ce faci deja.

Și nu, nu cred că să fii casnic e un job. E o parte din ce alegi să fii zi de zi: un animal care nu trăiește într-o peșteră și își face nevoile acolo unde mănâncă. :p

2 responses to “Să fii casnic e un job?”

  1. Sarah Avatar

    Desi inca nu stau singura, vara asta am ramas 3 saptamani singura in casa si cand s-au intors ai mei si m-au intrebat cum mi s-a parut, nu mi-am putut stapani incantarea si le-am zis “abia astept sa ma mut singura!”

    Oricum, util articol, parca scris de Mary Poppins :p!

    1. Corina Avatar

      Multumesc, Sarah!:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *