Non-verbalul influențează modul în care ne simțim

|

corina anghel emotiiMă minunez în fiecare zi cum lucruri minuscule pot avea o influență uriașă asupra percepțiilor pe care le avem despre noi înșine și asupra felului în care ne simțim. Și mai departe, ca un bulgăre de zăpadă ce se rostogolește la vale…cum felul în care ne percepem sau ne simțim influențează modul în care ne comportăm, în care ne percep ceilalți și tot așa.

Unii spun că omul face haina. Și dacă te uiți la o persoană sănătoasă, încrezătoare, îngrijită cu siguranță nu va arăta niciodată la fel chiar dacă poartă aceleași haine ca o persoană urâcioasă, nervoasă, neîngrijită, cu o ținută a corpului închisă (cocoșată, cu pumnii încleștați etc.)…Și desigur că va face ca și hainele să arate mai bine.

Pe de altă parte purtați prin casă într-o zi niște pijamale rupte, pătate, vechi și a doua zi unele curate, proaspete, dintr-un material de calitate. Cele din urmă sigur-sigur vă vor da un tonus cu totul diferit și dacă sunteți atenți s-ar putea să vă schimbe puțin și poziția corpului (să stați mai drept, de exemplu). Așa că și haina face omul într-o oarecare măsură.

Sunt studii care au arătat că și atunci când doar mimăm un zâmbet ni se îmbunătățește starea de spirit. Cu alte cuvinte nu doar zâmbim când suntem fericiți ci și grimasa în sine ne poate face mai fericiți (a nu se înțelege că zâmbetul fals este cheia unei fericiri permanente, e vorba de o predispoziție spre sentimente și stări pozitive…).

Prin urmare, suntem foarte sensibili la tot felul de factori care influențează modul în care ne simțim. Ceea ce face ca viața să fie mai interesantă, dar și mai înfricoșătoare (mai ales dacă luăm în calcul și alte situații în care creierul ne este păcălit).

Așa că ce ar fi să faceți un experiment: timp de o săptămână, în fiecare dimineață, petreceți 2 minute în fața oglinzii zâmbind și…ținând mâinile în sus. Amy Cuddy a făcut un studiu care arată impactul non-verbalului asupra percepției despre noi înșine și asupra felului în care ne simțim. În improvizație există un concept legat de statut (înalt sau jos) care explorează modul în care se poate schimba o relație în funcție de statutul fiecărui persoane sau ce se întâmplă atunci când acesta se inversează și e cu atât mai interesant de văzut că schimbarea statutului nu are influență doar asupra interlocutorului ci și asupra ta.

One response to “Non-verbalul influențează modul în care ne simțim”

  1. c Avatar

    Este firesc: nonverbalul este, de fapt, arta de a tăcea cu substanță, cu mesaj, cu expresivitate. Toată lumea a gesticulat înainte de a vorbi; de aceea, nonverbalul este recepționat emoțional ca o reîntoarcere la stări incipiente sau poate chiar imemoriale. Și asta fiindcă, pentru individ, la început n-a fost cuvântul, ci o imagine sau un gest, un semn nonverbal care și-a căutat sensul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *