Valorile angajaților români

|

values at workMarți am participat la un eveniment unde s-au prezentat rezultatele unui studiu despre valorile angajaților români. Respondenții, 1481 la număr, au fost persoane cu vârste cuprinse între 20-50 de ani, din mediul urban, cu studii superioare. Dintre ei, peste 50%, erau persoane cu vârste sub 30 de ani – young professionals.

Dintre categoriile de valori: realizare prin muncă, relaționare, morale…cele mai puțin împărtășite (adică: pe ultimul loc) au fost cele legate de muncă. Surprinzător? Evident? Probabil că în funcție de cine citește întrebarea răspunsul va fi diferit.

Am auzit multe lucruri despre noile generații: că nu au răbdare, că au așteptări prea mari prea devreme, că sunt superficiali, că nu tratează lucrurile cu aceeași seriozitate ca până acum, că nu muncesc la fel de mult… Nu spun că nu e adevărat, se poate să fie valabil pentru o parte, dar e greu să ne dăm seama dacă asta e rău sau nu pentru că depinde de criteriul de referință (o stewardesă ce merge pe culoarul unui avion în mișcare va avea o viteză diferită față de copacul de la sol versus cabina avionului).941632_542167105822791_1900559015_n

La ce îi ajută totuși aceste rezultate pe oamenii de HR? Îi ajută să înțeleagă că noua generație de profesioniști e mai preocupată de ei ca oameni complecși, decât de ei în postura de “angajați și celelalte lucruri”. Atunci când adresează nevoi de dezvoltare, când construiesc programe diverse, când gândesc pachete de beneficii trebuie să țină cont de asta.

Am observat și la worshopurile de improvizație când, lucrând pe obiective de dezvoltare ce vizează creșterea productivității la locul de muncă, oamenii au revelații sau își iau lecții si pentru viața personală. Și asta îi motivează să se implice și mai mult în sesiune.

Poate că devenim mai productivi, dar mai puțin workaholici. Iar asta nu poate fi un lucru rău, nu?

***

Dintre valorile de realizare prin muncă, în ordine, cele mai împărtășite sunt:

  1. banii
  2. puterea
  3. recunoașterea
  4. renume, faimă
  5. avansare, promovare
  6. libertate
  7. siguranța, liniștea
  8. concurența, competiția

Rezultate mai în detaliu și discuții găsiți în cartea dlui. Dorin Bodea – Managementul valorilor: aplicații în resurse umane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *