ITiști, autism și improvizație

|

sn-autismAm citit un articol în Scientific American despre legătura între persoanele cu minți tehnice și autism. Simon Baron-Cohen (directorul Centrului de Cercetare în Autism al Universității Cambridge), împreună cu colegii lui, au efectuat niște studii ce sugerează că un cuplu de părinți tehnici au șanse mult mai mari să nască un copil cu autism. Și e valabil și pentru nepoții lor. Practic, ei spun că persoanele tehnice (ce se nasc cu tendința de a sistemativa mai degrabă de a empatiza și deci au un pachet de gene cu predispoziție mai mare spre a da autism), mai ales atunci când se combină între ei, transmit copilului un set de gene ce poartă dublul caracteristicilor lor și astfel cresc mult șansele ca acesta să dezvolte boala.

One possibility is that the genes responsible for autism persist, generation after generation, because they are co-inherited with genes underlying certain cognitive talents common to both people with autism and technical-minded people whom some might call geeks.

Se vehiculează, ce-i drept fără a exista încă date precise, că în Silicon Valey (știm cu toții: raiul industriei informatice) numărul copiilor cu autism este de 10 ori mai mare. Cohen a studiat o zonă asemănătoare din Olanda și a descoperit că rata de autism era de 3 ori mai mare față de alte orașe din aceeași țară, unde locuiesc mai puține persoane tehnice.

El mai leagă autismul și de gen, băieții fiind mai predispuși să dezvolte boala (4 la 1 în cazurile normale, 9 la 1 în cazurile cuplurilor tehnice). Se pare că fetele care suferă de autism (și mamele lor) au și ele o cantitate mai mare de testosteron decât celelalte ce prezintă riscuri mai mici. Dacă ne uităm în jur se confirmă: mult mai mulți băieți se orientează către inginerie, matematică sau informatică.

Studiul ăsta susține științific ceea ce se spune popular despre IT-iști: sunt introverți și nu se descurcă prea bine să comunice. Și nu de teorii și traininguri despre comunicare (asertivă sau de alt fel) au ei nevoie ci de practică astfel încât să își dezvolte și acea zonă a creierului, pentru a încerca să estompeze “gena autismului” (numind-o grosier așa).

După workshopurile de improvizație (și am făcut câteva bune cu ITiști) i-am auzit spunând că se simt mai deschiși, ascultă mai cu atenție, se exprimă mai bine și parcă…au mai mult chef să vorbească cu alții. Așa că șanse sunt…și dacă ești o persoană tehnică e cazul să îți dezvolți și latura asta empatică; dacă nu crezi că ai nevoie de ea tu sau nu îți folosește la serviciu, măcar pentru copiii tăi.

Ce s-a schimbat la tine după workshop?
Cred că am devenit o persoană mai deschisă, mai sociabilă, mai analitică și mai empatică. Recent am încercat să las de-o parte propriile păreri și să ascult și să încerc să înțeleg o persoană din anturaj pe care nu o agream în mod special. De asemenea, am observat că mă acomodez mai repede cu situațiile sau persoanele noi pe care le cunosc. [ITist, Jinny Software, după 8 sesiuni de improvizație, desfășurate de-a lungul a 2 luni]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *