În învățare și joaca trebuie luată în serios

|

1382009_10151736675023261_1607802568_n

La un moment dat, într-o discuție cu un client, după ce s-a gândit la posibilitățile logistice pentru workshop-ul pe care urma să îl ținem pentru ei, mi-a spus “eiii, dar lasă că improvizați voi!”. Greu de crezut că să fii considerat bun la ceva îți poate aduce și dezavantaje!

În artă nu se fac compromisuri. Teatrul are nevoie de scenă, lumină și cortină. Teatrul de stradă e gândit special să se întâmple acolo. Ispinazie, o trupă de improv din Belgia (în poză), ce lucrează și pentru corporate spuneau că dacă nu primesc minimul de necesar “logistic” refuză proiectul. Preferă să piardă un client decât mai mulți pentru că se duce vorba că nu fac treabă de calitate. Și, ne place sau nu, logistica influențează foarte mult o experiență (inclusiv una de învățare).

Se fac multe compromisuri în lumea asta a trainingului: grupe cu prea mulți participanți sau prea puțini, săli foarte îngrămădite sau fără geamuri, lumină slabă care te obosește, proiectoare care deformează culorile (ex: slide-uri verzui) etc. Toate astea afectează calitatea experienței.

Prefer să nu improvizez despre improvizație! Pentru că improvizația nu este obiectivul final ci o metodă. Iar pentru a produce rezultate, ca orice altceva, trebuie îndeplinite anumite condiții. N-ar trebui să ne jucăm cu învățarea, chiar dacă ea se întâmplă prin joacă.

Îmi place mult tag-ul lui Annemarie Stein, pe care am cunoscut în Berlin: “Serious about Playfulness”. Annemarie e o super tipă, un super profesionist în a folosi elemente de joacă pentru a ajuta oamenii de business să își dezvolte abilități. Am profitat de ocazie să îi pun și câteva întrebări despre cum face ea lucrurile atunci când pregătește programe de dezvoltare bazate pe “joacă”. Vă las așadar și cu o perspectivă olandeză:

What would you say it’s the aspect of play that should be taken serious the most?

377523_264980943549779_281893093_n“The aspect of the connecting power of play. Play connects us to who we are, to our own natural playful state, and from there we can connect to the people around us. This connectedness is necesary ingredient to openness, collaboration, creativity, risk-taking and learning. In my opinion important attributes in creating a culture of innovation.”

Și designul de experiențe de învățare este o artă. Dacă ne dăm voie să fie și nu facem compromisuri care să pericliteze calitatea. (vorba americanului: how low would you go?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *