Dacă nu eşti indispensabil, fă-te!

|

Ca să vedeţi cât de aiurito-ocupată am fost în ultimul timp postez abia acum recenzia celei de-a doua cărţi primită prin programul HRemotion, deşi ea e trei sferturi scrisă de vreo lună, iar cartea-mi împodobeşte biblioteca tot de pe atunci. De ceva zile însă am început să fac fiecare lucru la timpul lui şi încet observ îmbunătăţiri în performanţă şi timpul liber.

Dacă mai urmez şi câteva sfaturi din cartea scrisă de Seth Godin voi ajunge departe.

“Linchpin. Are you indispensable?” e o carte ce înglobează foarte mult din ideologia studenţior ce se implică în activităţi extraşcolare. Înglobează mult din ideologia CROS şi din ideologia personală.

Savuros scrisă, datorită unor completări aşezate des în paranteză ce îţi dau impresia că autorul îţi şopteşteşte secretos în ureche pentru a nu te auzi şeful, cartea vorbeşte despre cât de important e să adaugi valoare pentru ca şi tu să devii valoros.

Dacă am tot promovat ideea că talentul nu se regăseşte doar în artă, Godin vorbeşte despre a face artă la locul de muncă..

Concret şi punctual câteva dintre ideile cărţii sunt următoarele:

 • artiştii sunt cei care caută metode noi şi inovative de rezolvare; care îşi pun amprenta personală pe fiecare lucru pe care îl fac.
 • companiile caută oameni care să fie uşor de înlocuit pentru că un om uşor de înlocuit este şi uşor de controlat. “The linchpins” sunt acei oameni ce aduc valoare adaugată şi nu pot fi copiaţi, prin urmare înlocuiţi. Iar aceşti oameni, deşi companiile uneori nu o realizează, aduc cu atât mai multe beneficii.
 • singurele două lucruri ce ar trebui predate în şcoli sunt “rezolvarea de probleme interesante” şi “arta de a conduce (lead)“.
 • majoritatea dintre noi ne complacem în a fi mediocri din cauza “creierului de reptilă (lizard brain)“. E partea din noi care ne spune să nu ne asumăm riscuri, să nu căutam soluţii sau alte rezolvări, să nu ieşim din tipare, să nu încercăm mai  mult. O dată învins suntem mai aproape de succes.
 • Arta presupune dăruire. Cu cât dai mai mult fără să urmăreşti ceva în schimb cu atât vei primi mai mult. Iar darul este cel mai adesea sub formă de cunoaştere.
 • Când ai o idee vorbeşte despre ea. Godin vede comunicarea ca fiind cheia către a deveni de succes. Leagă relaţii, învaţă de la oameni, fă-le daruri şi vorbeşte-le despre ideile tale. Ca argument la ce spune el ar fi faptul că dacă vorbeşti suficient de mult despre o idee, oamenii vor ştii că a fost a ta chiar dacă nu ai fost tu cel care să o implementeze. Ca să nu mai zic de feedback.
 • Până acum se vorbea despre a-ţi găsi o slujbă care să se potrivească cu pasiunile tale; Godin vorbeşte despre ideea de a-ţi transforma job-ul în pasiune.

În concluzie, pentru a deveni indispensabil, pentru a deveni de succes, pentru a face artă şi a fi recunoscut pentru asta trebuie să fii deschis, sincer, să comunici şi mai ales să fii îndrăzneţ. Să întrebi, să cauţi, să personalizezi, să inovezi şi să acţionezi cu pasiune.

Vestea bună e că un “linchpin” nu se naşte. El se face!

***

Cartea se citeşte uşor şi te cucereşte prin faptul că e sinceră. Prezintă exemple personale şi chiar exemple negative din partea autorului şi asta te ajută să treci de bariera “nu oricine poate să facă asta, a fost el mai special”. Vorbeşte şi despre piedicile pe care le poţi întâlni şi descrie locurile de muncă şi şefii exact aşa cum sunt. Ceea ce demonstrează că teoria nu e una utopică şi că se poate. Chiar şi în România după părerea mea. Poate cu atât mai mult aici unde e nevoie de oameni mişto şi de iniţiative.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut din cartea lui este că pune prea mult accent pe comunicare şi capacitatea de relaţionare. Conform lui, dacă nu ştii să construieşti relaţii nu prea ai nicio şansă. Şi sunt de acord cu asta într-o măsură destul de mare, dar nu în procent complet.

Pe alocuri, ideile sunt completate de grafice haioase, pe care le-a remarcat şi  Murat.

Imaginea de pe copertă spune totul: puterea stă în tine, îndrăzneşte! Iar conţinutul te motivează suficient cât să începi să o faci după ce l-ai parcurs.

***

Câteva citate:

# The web has made kicking ass easier to achieve, and mediocrity harder to sustain.

# Art is never defect-free.

# Art is about intent and communication, not substances.

# The easier is to quantify the less it’s worth.

# Creativity is an instinct to produce.

# A gift always creates a surplus.

# Do something more than “thank you”. Respect is the gift you can offer in return.

# Accept world as it is, regardless of how you want it to be.

# Nothing about being indispensable is easy. If it’s easy it’s already been done and it’s no longer valuable.

9 responses to “Dacă nu eşti indispensabil, fă-te!”

 1. gandhid Avatar

  Utila cartea, misto recenzia. A se citi articolul lui Andrei Plesu despre citate din dilema veche: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/citatul-ca-arma-alba

  1. treicuvinteaiurea Avatar
   treicuvinteaiurea

   Foarte interesant articolul lui Plesu, si ii dau dreptate. O sa ma scuz prin faptul ca eu am prezentat si contextul, citatele vin ca intarire!:D Multumesc, gandhid!

 2. Traian Avatar

  Foarte tare recenzia ta. Cred ca mie n-o sa imi placa nici cartea asta pentru ca nu prea imi place stilul lui Seth Godin. Parca zice totul si nimic in acelasi timp. Dar o sa ii dau o sansa cand ma intorc din vacanta :). Pregatim o surpriza tare cu programul 3 carti pe luna :)

  1. treicuvinteaiurea Avatar
   treicuvinteaiurea

   Hmm, suna bine! Intodeauna mi-au placut surprizele voastre! :)

 3. Mihaela Feodorof/FEO Avatar

  Felcitari pentru recenzie, iti deschide apetitul. nu numai pentru citit:)

  1. treicuvinteaiurea Avatar
   treicuvinteaiurea

   Iti multumesc, Feo! :)

 4. […] Am început să citesc (exemple: 1, 2) şi să scriu mai multe pe blog despre HR, am participat la traininguri (1, 2) în care am […]

 5. […] sursele de inspirație: Linchpin (Seth Godin), […]

 6. […] să îl delegi). Dacă în schimb le tratezi ca pe un hobby, nici nu vei simți că sunt treburi. Seth Godin avea mare dreptate când spunea că e important să îți transformi job-ul în […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *