Perfecționism (vs) orientare spre rezultate

|

 • Ești orientat spre rezultate atunci când te bucuri că ai trecut un test sau ai obținut o certficare.
 • Ești perfecționist atunci când te întristezi să vezi că nu l-ai trecut/ai obținut-o cu nota maximă.
 • Ești orientat spre rezultate atunci când te bucuri că proiectul la care lucrezi a primit un feedback foarte bun și și-a atins mai toți indicatorii.
 • Ești perfecționist atunci când te întristezi pentru că a trebuit să te abați de la planul inițial sau un indicator a rămas neatins.
 • Ești orientat spre rezultate atunci când te bucuri că ai primit feedback 90% pozitiv.
 • Ești perfecționist atunci când te întristezi că nu l-ai primit pozitiv 100%.

Și aș putea continua așa până la următoarea eclipsă.

Să fii orientat spre rezultat înseamnă să finalizezi lucrurile pe care le-ai început; să îți atingi obiectivele. Să te concentrezi pe a obține rezultatul  dorit. Să faci lucrurile bine sau din ce în ce mai bine. Să fii perfecționist, în schimb, înseamnă să spargi rezultatul final în muuulte mici alte rezultate și să te concentrezi să le atingi pe toate. Fiecare detaliu e important, fiecare greșeală înseamnă, practic, neatingerea unui rezultat. Să faci lucrurile perfect. Vai, și cât de păguboasă este perfecțiunea.

Nu e greu să îți dai seama ce e mai dezirabil. Să fii orientat spre rezultat te ajută să te mobilizezi și, ei bine, să ai rezultate. Să fii perfecționist este obositor. Devii încet (pentru că ești atent la cele mai mici detalii și verifici de 264 de ori), neprietenos (pentru că tinzi să faci tu totul) și mai ales, nefericit. Pentru că perfecțiunea, din fericire, nu există.

Conform matricii HumanSynergistics eu le am pe amândouă cam la fel de înalte. Vă imaginați ce bătălii se dau în mintea mea, nu? Daaar, învăț, în fiecare zi, că nu trebuie să fie totul perfect-perfect pentru că și micile imperfecțiuni au farmecul lor. Așa am început în ultimul an să deleg mai mult, să mai renunț la o parte din lucrurile pe care deși nu îmi plăceau le făceam pentru că renunțarea suna a eșec, să mă bucur mai mult de fiecare rezultat obținut etc. Și acum am mai mult timp liber și chiar mai multe rezultate. Încă mai am scăpări, dar I’m getting there!

Voi cum sunteți?

(exemplu: Îmi place că am scris articolul ăsta pentru că are sens și sunt sigură că mulți vă veți regăsi în el. Perfecționistei din mine nu îi place însă pentru că simte că e folosit prea mult cuvântul “rezultat” și sună aiurea întregul text. Pentru că nu-mi place perfecționista din mine și nu vreau să-i mai fac pe plac, îl voi lăsa așa.  Sper să fiți înțelegători. :p )

6 responses to “Perfecționism (vs) orientare spre rezultate”

 1. Vlad Avatar
  Vlad

  In primul rand, ai folosit de mult prea multe ori cuvantul “rezultat” :)) Chiar nu observasem, dar dupa ce ai zis tu la sfarsit am dat ctrl+f si l-ai folosit de 13 ori :))

  Off… sincer scrisesem destul de mult, dar nu mi-a placut si am sters :)) deci you have a point! Scriu iar :)

  Cred ca lucrurile nu sunt chiar asa simple. Uite, eu ma comport ca un perfectionist cand fac ceva, dar scopul pe care mi-l propun nu e perfectiunea, deoarece stiu ca nu exista.

  Mi se pare mai important procesul decat scopul final insa. Daca te concentrezi pe proces, evoluezi in timp.

  Asta e avantajul pe care il ai daca esti perfectionist. Indiferent de rezultat, tu observi greselile pe care le-ai facut si evoluezi. Daca esti doar orientat spre rezultate, inveti mai putin din experientele tale si ai tendinta sa stagnezi mai repede.

  Mi se pare un motiv bun sa fii perfectionist. :)

  1. Corina Avatar

   Vlad: A fi orientat catre rezultate nu inseamna a te uita exclusiv la rezultat. Nu cred ca poti sa iti atingi obiectivele, constant, daca nu esti atent si la proces. Diferenta consta in cum o faci: ca perfectionist cauti nod in papura si nu te poti bucura de pasii pe care ii faci din cauza celor mai nesemnificative motive; ca persoana orientata spre rezultate, ajustezi procesul din mers si esti mai flexibil. Evident, definitiile fiecaruia pot fi diferite. :P

   Si multumesc ca ai numarat pentru mine, 13 e un numar bun. :))

 2. Vlad Avatar
  Vlad

  Ok, de acord. Uneori me enerveaza prea mult nodurile din papura. :) Dar “orientat spre rezultate” pur si simplu nu-mi suna asa bine. Imi suna putin superficial. Perfectionist imi suna mai bine insa si apreciez perfectionistii. Cred ca o sa le zic “perfectionisti” celor pe care ii consideri tu “orientati catre rezultate” si o sa incerc sa gasesc un termen mai nasol pentru cei carora le zici tu “perfectionisti” si atunci totul va fi bine. :))

  Atunci cand cauti nod in papura ai un comportament negativ, dar poti sa fii perfectionist si pozitiv in acelasi timp. Ideea e sa nu te gandesti la ce nu trebuie (trebuia) sa faci ci la ce trebuie sa faci pentru ca lucrurile sa iasa mai bine.

  1. Corina Avatar

   Ideea e sa nu te gandesti la ce nu trebuie (trebuia) sa faci ci la ce trebuie sa faci pentru ca lucrurile sa iasa mai bine. -> asta e orientare spre rezultate. :p

 3. tot eu...stii tu Avatar
  tot eu…stii tu

  eu…care ti-am mai scris…cand te-am prins ca tot copiai de prin alte parti. o sa te aperi acum spunand ca nu ai spus nicaieri ca e al tau… mda… sunt curios ce era in inima ta cand primeai comentarii pozitive…iti placea sa te imbeti cu apa rece? sau iti spuneai ca…e exact ce gandesti tu si cineva doar ti-a luat-o inainte cu scrisul? mda…

  nu stiu de ce vrei sa precizezi mereu despre o realizare de-a ta. ce prag ai mai atins tu si… d’astea. chiar tanjesti atat dupa apreciere? apreciere pozitiva evident ca celelalte comentarii pe care ti le-am facut am observat ca nu le-ai dat accept :-“. nici nu era nevoie pt ca eu nu-ti scriu sa fac mijto de tine, ci iti scriu … pt tine. daca tot te ANALizezi atat …si cauti sa te descoperi… cred ca ai o mare pata oarba in fata. imi imaginez ca spiritul tau de leoaica, tanjeste dupa laude si aprecieri, dar cred ca aici gresesti … prea vrei sa arati tu tuturor cat de tare si de puternica esti cand … in momentul de fatza… stii ca nu e deloc asa…
  dar nu te mai fortza… si fa lucrurile din suflet…cum le faceai candva…
  (da! da! ma bucur ca-ti ies aburi pe urechi acum si ne mai auzim data viitoare cand mai calci stramb)

  1. Corina Avatar

   Dragul meu/draga mea,
   Nu stiu nici cine esti, nici ce doresti si nici cand mi-ai spus ca am copiat din alte parti. :)
   Vorbesc despre mine, pentru ca nu-mi place sa vorbesc despre altii. Si o fac cu cartile pe fata, nu sub un pseudonim, asa ca tine. Mai multe detalii gasesti in pagina “Despre”.
   Data viitoare, cand vrei “sa ma pui la punct”, intai prezinta-te. Asa e frumos.

   Si nu-mi ies aburi pe urechi, e ok. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *