- Ești orientat spre rezultate atunci când te bucuri că ai trecut un test sau ai obținut o certficare.
- Ești perfecționist atunci când te întristezi să vezi că nu l-ai trecut/ai obținut-o cu nota maximă.
- Ești orientat spre rezultate atunci când te bucuri că proiectul la care lucrezi a primit un feedback foarte bun și și-a atins mai toți indicatorii.
- Ești perfecționist atunci când te întristezi pentru că a trebuit să te abați de la planul inițial sau un indicator a rămas neatins.
- Ești orientat spre rezultate atunci când te bucuri că ai primit feedback 90% pozitiv.
- Ești perfecționist atunci când te întristezi că nu l-ai primit pozitiv 100%.
Și aș putea continua așa până la următoarea eclipsă.
Să fii orientat spre rezultat înseamnă să finalizezi lucrurile pe care le-ai început; să îți atingi obiectivele. Să te concentrezi pe a obține rezultatul dorit. Să faci lucrurile bine sau din ce în ce mai bine. Să fii perfecționist, în schimb, înseamnă să spargi rezultatul final în muuulte mici alte rezultate și să te concentrezi să le atingi pe toate. Fiecare detaliu e important, fiecare greșeală înseamnă, practic, neatingerea unui rezultat. Să faci lucrurile perfect. Vai, și cât de păguboasă este perfecțiunea.
Nu e greu să îți dai seama ce e mai dezirabil. Să fii orientat spre rezultat te ajută să te mobilizezi și, ei bine, să ai rezultate. Să fii perfecționist este obositor. Devii încet (pentru că ești atent la cele mai mici detalii și verifici de 264 de ori), neprietenos (pentru că tinzi să faci tu totul) și mai ales, nefericit. Pentru că perfecțiunea, din fericire, nu există.
Conform matricii HumanSynergistics eu le am pe amândouă cam la fel de înalte. Vă imaginați ce bătălii se dau în mintea mea, nu? Daaar, învăț, în fiecare zi, că nu trebuie să fie totul perfect-perfect pentru că și micile imperfecțiuni au farmecul lor. Așa am început în ultimul an să deleg mai mult, să mai renunț la o parte din lucrurile pe care deși nu îmi plăceau le făceam pentru că renunțarea suna a eșec, să mă bucur mai mult de fiecare rezultat obținut etc. Și acum am mai mult timp liber și chiar mai multe rezultate. Încă mai am scăpări, dar I’m getting there!
Voi cum sunteți?
(exemplu: Îmi place că am scris articolul ăsta pentru că are sens și sunt sigură că mulți vă veți regăsi în el. Perfecționistei din mine nu îi place însă pentru că simte că e folosit prea mult cuvântul “rezultat” și sună aiurea întregul text. Pentru că nu-mi place perfecționista din mine și nu vreau să-i mai fac pe plac, îl voi lăsa așa. Sper să fiți înțelegători. :p )
Leave a Reply