Inteligență vs. deșteptăciune

|

Bunicul meu are o teorie. Deși în DEX a fi inteligent sau a fi deștept înseamnă același lucru, el a găsit o diferență între ele. Diferență care, după mine, e uriașă și explică o mulțime de anomalii ce se întâmplă.

Când eram mai mică (nu cu mult timp în urmă) bunicul îmi spunea așa: “Tataie, tu ești o fată inteligentă. Se vede de la o poștă. Ai note bune, înveți repede, știi limbi străine, ce mai, te duce capul. Acum, trebuie însă să ai grijă să fii și deșteaptă. Să știi să îți folosești inteligența.

Prin urmare, a fi inteligent (în teoria bunicului meu – și a mea, de altfel) înseamnă, grosso modo, a avea abilitatea mintală de a reține și procesa informații. Olimpicii sunt un bun exemplu de oameni inteligenți. Însă acum vreun an mă uitam la televizor la un reportaj în care câțiva olimpici, cu diplomele și carnetele de student pline de note de 10 în brațe, se plângeau că nu își găsesc de lucru. Și iată un exemplu că să fii inteligent nu e de ajuns întotdeauna.

Deșteptăciunea este, prin urmare, inteligența practică: abilitatea de a face corelații, de a găsi soluții, de a te adapta, de a te folosi de resursele din jurul tău pentru a răspunde provocărilor din mediul înconjurător. De a face față acestora.

Oamenii doar inteligenți reacționează la ce li se întâmplă. Dau răspunsuri corecte atunci când sunt întrebați așa cum sunt obișnuiți să li se pună întrebări. Așteaptă să fie chemați/recunoscuți/remarcați. Oamenii și deștepți fac mai mult decât atât: acționează. Ei știu unde sunt buni și merg spre acolo, anticipează întrebările și își adaptează răspunsurile. O să vorbesc puțin despre acțiune și reacțiune și mâine la BizCamp.

M-am decis că scopul meu în viață e să ajut oamenii (și mai ales tinerii) să devină mai deștepți (în sensul definit de bunicul meu). Fie exersând la workshop-urile de improvizație, fie punându-se în situații și interacțiuni diverse în BdV, fie învățând despre cum ne funcționează creierul și cum îl putem tranforma în aliatul nostru, fie învățând să învețe și să își gestioneze dezvoltarea ș.a.m.d. Prin urmare, invitația mea pentru tine, dragă cititorule, e să înveți să îți folosești inteligența!

5 responses to “Inteligență vs. deșteptăciune”

 1. Bogdan Avatar

  Eu stiam exact inversul..ca destepti sunt cei care invata..iar inteligenti sunt cei care reusesc sa faca conexiuni..sa se adapteze…
  De asta se zice despre tigani ca sunt inteligenti…sau despre o persoana care are putine clase, dar se descurca..

  1. Corina Avatar

   Well, nu asta e atat de important, is it? :) Mie imi suna mai bine asa cum le-am scris, dat fiind ca inteligenta practica este, prin definitie abilitatea de a te descurca si deci ramane ca inteligenta (simplu) sa fie restul. Plus, “inteligent” imi suna mai mult a “cultivat” deci tiganii sunt mai degraba destepti. :p

 2. B. Avatar
  B.

  :) Aşa e, plusez: e importantă învăţarea folosirii inteligenţei însă tot pe-atât dacă nu şi mai mult, e important a-ţi cunoaşte/recunoaşte inteligenţele (teoria inteligenţelor multiple – evident, la asta mă refer).

  1. Corina Avatar

   Multumesc pentru interventie, B.! Da, inteligenta practica face si ea parte din teoria inteligentelor multiple, intr-adevar. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *