Assessment Center – Pros & Cons

|

Am revenit înapoi la treabă! Dat fiind că un astfel de proiect m-a ținut ocupată jumătate de săptămână, fără a încerca să obțin o pagină de manual (ba chiar ferindu-mă de asta) m-am gândit să listez câteva idei despre Assessment Center.

CONs. Durează mult (de la jumătate de zi la 2 zile dacă ai puțin exces de zel; depinde și câte persoane sunt de evaluat), costă ceva mai mult (dar și despre calitate se spune același lucru) și poate stresa puțin mai mult o parte din angajați. Alte argumente contra nu prea găsesc, care să nu fie o dezvoltare a celor deja menționate.

PROs. Și o luăm cu liniuță:

  • Asigură obiectivitatea evaluării (spre deosebire, de exemplu, de feedback-ul 360 care în majoritatea culturilor organizaționale e perioada de payback). Assessmentul e făcut, de obicei, de consultanți externi care nu pot fi altfel decât obiectivi, iar metodologia oricum nu le permite să cadă în patima subiectivismului.
  • Testează patern-uri de comportament (adică nu situațiile excepționale ci acelea care se regăsesc cel mai des la un angajat și care îți pot da o bună idee despre cum e el și la serviciu)
  • Sunt mai multe exerciții, care testează mai multe competențe în același timp și aceeași competență este testată de mai multe exerciții. Prin urmare e greu spre imposibil să îți dai seama ce ți se testează, cum să răspunzi dezirabil și să te și încadrezi în timp. Angajatul nu are de ales decât să fie el însuși și să se descurce cât mai bine.
  • Exercițiile sunt și individuale și de grup și prin interacțiune cu assessorul și fără, astfel că nu favorizează un anumit tip de personalitate (introverți/extroverți) sau cu un anumit grad de experiență (cei tineri sunt de multe ori mai timorați…).
  • Raportul de evaluare este complex, nu superficial (cum este cel al testelor de personalitate) și poate sta la baza unui plan de acțiune.

Ce îmi place enorm când fac assessment e că modul în care persoana se raportează la assessment îți poate oferi câteva indicii interesante despre cum e el. Atitudinea față de companie, de colegi, de job-ul și dezvoltarea lui. Nu suficient cât să poți trage concluzii, dar cumulate cu rezultatele exercițiilor rezultă într-o imagine destul de exactă.

Desigur, oamenii sunt și mereu vor fi surprinzători, dar Assessmentul e excelent atunci când vrei să faci o hartă a nivelului de competențe pe care le au angajații tăi în prezent. Iar dacă participi la un astfel de proiect e excelent pentru a-ți da seama care sunt situațiile cu adevărat provocatoare și care sunt lucrurile pe care le faci cu ușurință.

Momentan e metoda mea preferată de evaluare (indiferent de scopul pentru care evaluezi); cum spuneam, sunt sceptică în privința evaluărilor bazate pe feedback (în companiile mari) sau pe cele bazate pe teste psihometrice (și am făcut 3 ani de psihologie…). Sunt curioasă să descopăr și altele.

7 responses to “Assessment Center – Pros & Cons”

  1. Horia Codrean Avatar

    As mai pune la Cons si fidelitatea. Chiar si folosind consulatnti externi, evaluarea tot subiectiva ramane. Iar daca vorbim si de experienta in asesare si anamneza a unui consultant extern (care variaza in cele mai multe din cazuri), fidelitatea devine si mai mica.

    In teorie e cum zici tu…in practica…scartaie :)

    Cu drag,

    Horia

    1. Corina Avatar

      Horia, eu din practica vorbesc si fata de alte instrumente mi se pare ca in ce priveste fidelitatea primeste mai degraba plus decat minus.
      Vor exista erori atat timp cat evaluarea va fi facuta de oameni si nu de roboti, important e ca ele sa fie cat mai mici.

      Multumesc de interventie!:)

      1. Horia Codrean Avatar

        Cu ce tooluri de assessment ai lucrat pana acum?

      2. Corina Avatar

        Group Exercises, In-Tray, Role-play, CBI, Analysis Presentation, BrainPerform, Fact finding, Financial Ability Test …

        (nu te refereai la metodologii, nu? Cum e SHL-ul sa spunem)

  2. Carmen Avatar

    Hey Corina, bine te regasesc!
    Ma gandesc la modul in care sunt folosite rezultatele intr-o organizatie. Am fost assessor si am coordonat zona de AC&DC intr-o multinationala si stiu cat de importanta este transparenta in comunicare atunci cand se implementeaza / se foloseste o astfel de evaluare. Am testat si varianta externalizata a AC&DC. Sunt multe de povestit despre ambele variante de AC&DC, incep sa inclin totusi spre o folosire semi internalizata a acestei modalitati de evaluare.
    Pe langa comunicare as mai adauga importanta pregatirii echipei de management in a folosi la adevarata valoare rezultatele obtinute. Acesta este un posibil Cons – managementul ajunge sa se foloseasca de assessment pentru a-si justifica deciziile si pentru a nu mai oferi on going feedback angajatului. Se intampla asa cum deseori o numesc: o label-izare / ma rog, etichetare cu care “mori” pana pleci din organizatie sau pana cand se schimba echipa de management.

    1. Corina Avatar

      Buna Carmen,
      Da, ai dreptate legat de “riscurile” folosirii rezultatelor de catre management mai departe. Sunt de acord. Din pacate, nu cred ca este un Cons al AC/DC-ului cat al oricarei metode de evaluare.

      Si cred ca e important sa fie implicate persoane din organizatie (semi-internalizat cum spui tu), dar nu cred ca este indicat ca aceste persoane sa fie assessori. Dar desigur, ca in multe alte situatii in HR, depinde foarte mult de organizatie si de cultura ei.

  3. Carmen Avatar

    Trebuie sa recunoastem ca este o adevarata industrie a “instrumentelor” si metodologiilor, iar un reprezentant al acestei industrii, fara exprienta de business si de real life, se straduieste sa vanda cat mai mult. Si vinde in mod cinstit pentru ca stie ce vinde (vezi Pros din lista ta). Nu, nu contest valoarea AC&DC. Indubitabil este ceva foarte valoros.
    Lipseste intelegerea integrata a AC&DC in viata unei organizatii: si din partea consultantilor externi, si din partea organizatiilor. Fragmentarea aceasta poate produce doar efecte pe termen scurt cu costuri considerabile. Ca sa nu mai vorbim despre inconsecventa practicilor etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *