Păcăleala testelor de personalitate.

|

Dacă vă spun că sunt în zodia leului o să vă ajute să anticipați cum voi reacționa dacă trebuie să decidem împreună ce să mâncăm la prânz? Sau cum o să mă descurc în fața unei mulțimi supărate?

Dar dacă vă spun că sunt ENTJ în Myers-Briggs. Sau D+I în DISC (după cercetările lui Marston) sau că am baza în promoter în ProcessCom.? Vă ajută să mă cunoașteți? (Presupunând că știți interpretările testelor, nu mă refer la literele în sine). Credeți că vă ajută pe voi să vă cunoașteți mai bine dacă faceți testele astea?

Dacă ați răspuns DA, think again.

Toate testele astea care își propun să împartă oamenii în 4, 8, 12 tipuri diferite sunt apă de ploaie. Sunt toate forme ale clasicului zodiac. De ce (pe scurt)?

 • În primul rând pentru că e imposibil ca 7 miliarde de persoane să se împartă în atât de puține categorii (vorba înțeleptului: ești diferit, la fel ca toți ceilalți) și e stupid să crezi asta.
 • Rezultatul este o sumă a răspunsurilor tale. Practic, tu îi spui testului ce să îți spună. Dacă știi ce măsoară testul și ești isteț poți să obții ce rezultat vrei tu. Singura parte tricky e că în cazul angajării s-ar putea să nu știi ce fel de profil caută.
 • Categoriile sunt atât de cuprinzătoare încât te poți regăsi în toate. Scuza e că oamenii sunt complecși, sunt un cumul de caracteristici, ÎNSĂ avem una predominantă, de cele mai multe ori. Dar, asta face ca testul în sine să nu mai fie de folos (dacă îmi spui că sunt puțin din fiecare categorie cu ce mă aleg?).
 • Rezultatele testelor nu te ajută se anticipezi reacțiile altor persoane (și acesta este de fapt scopul lor) decât într-o măsură foarte mică, care ar putea foarte bine să fie datorată coincidenței.

Prin urmare, testele astea sunt distractive, amuzante, unele dintre ele sunt bune pentru cultura organizațională pentru că dau naștere la tot felul de glumițe interne, dar rezultatele lor nu ar trebui luate drept bune, mai ales în recrutare sau promovare.

Cercetările din neuroștiințele comportamentale au demontat teoriile lui Jung conform cărora suntem un ansamblu de arhetipuri/trăsături (și pe care se bazează cele mai multe dintre testele de personalitate de astăzi). Adevărul este că un om sociabil, de exemplu, nu este tot timpul sociabil ci doar în anumite situații. Astfel că e greu să definești un om în funcție de o serie de trăsături pentru că aceeași persoană se comportă diferit în situații diferite.

Prin urmare, nu faceți prespuneri despre cum se va descurca sau nu o persoană în funcție de ce rezultat a obținut la un anumit test de personalitate. Validați cu el și validați cum se comportă în contextul în care “vă interesează”.

PS: De multe ori când citim o interpretare a unui test de personalitate în care simțim că ne regăsim, începem să ne comportăm cum scrie acolo chiar mai mult decât înainte (e ca atunci când citești despre o boală și începi să simți simptomele, chiar dacă în realitate nu le ai). Așa că nu vă lăsați păcăliți și ca să vă cunoașteți nu apelați la întrebări cu variante de răspuns ci puneți-vă în cât mai multe situații diferite și fiți atenți la cum reacționați, cum vă simțiți etc.

4 responses to “Păcăleala testelor de personalitate.”

 1. […] învățarea (precum și felul de a fi al unui om) este contextuală. dacă lucrezi în vânzări și înveți să comunici mai bine cu clientul nu vei știi să comunici mai bine și cu prietenii, soțul etc. La fel cum un om poate fi sociabil într-un context, dar să nu fie sociabil într-altul (de-asta testele de personalitate sunt o prostie). […]

 2. Kristina Avatar
  Kristina

  Hmm…Chiar inainte sa accesez articolul, imi venise in gand un om deosebit care avea ca screensaver “Cine esti tu?” Coincidenta?
  Interesant punctul tau de vedere fata de teste, mai ales ca vine din partea unui om de HR.
  Felicitari pentru blog si multumesc!

  1. Corina Avatar

   Multumesc si eu pentru vizita, Kristina!:)

 3. Diana Avatar
  Diana

  buna! intj aici :)) am zis sa las un coment totusi pentru ca, in cautarea testului DISC am gasit de fapt ce cautam: o replica critica si mai reala decat rezultatele testelor. Incadrarile acestea ne incurca mai mult decat ne descurca si in opinia mea, formeaza stereotipuri. Cum am spus, sunt INTJ, dar m-am regasit in profesia de manager in servicii sociale. Da, am studiat asistenta sociala si imi doresc sa ajut oamenii si sunt si crestina practicanta pe deasupra – try to solve that, MBTI, haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *