Optimiștii vor conduce lumea.

|

Inspirată de ideea motivaționalului de luni al lui Ștefan Murgeanu m-am hotărât să  încep săptămâna cu un gând pozitiv. Da, cel din titlu.

Am citit destule cărți de dezvoltare personală/succes, multe postere motivaționale de pe Facebook, multe articole și prelegeri ce vor să inspire și (prea) multe dintre ele vând un clișeu care cred că face mai mult rău decât bine: ca să fii fericit trebuie să îți găsești pasiunea, indiferent în ce moment al vieții te afli, și să faci acel lucru. Uneori se merge până la extremul: renunță la orice și caută-ți și urmează-ți pasiunea.

Sună frumos, dar să ne gândim: dacă sunt pasionată de mersul pe bicicletă și renunț la tot ce fac ca să îmi deschid magazin de biciclete, voi ajunge să mă plimb la fel de mult cu una ca și înainte. Poate mai puțin. Pentru că va trebui să caut și clienți, poate să și vând, să am grijă de furnizori etc. Pentru că lumea reală e a oamenilor care trebuie să și mănânce. Sigur, sunt și cazuri excepționale când oamenii fac exact acel lucru care le place. Destul de puține.

Nu cred că optimist e cel care speră că, într-o zi, își va descoperi și el pasiunea și va reuși să trăiască din ea. Cred că optimist este cel căruia îi place prezentul și ceea ce face azi.

Să fim serioși. În viață nu poți face numai ce îți place, numai lucruri care te pasionează. Nu toți avem o pasiune din care vom trăi cândva. Dar toți putem să învățăm să ne placă ceea ce facem acum, să o facem astfel mai bine și să ne facă fericiți.

Știți voi, celălalt clișeu: nu contează întotdeauna destinația, uneori e mai important drumul. Cam așa. :) Hai, spor la făcut o listă cu mici motive pentru care să vă placă viața voastră azi!

4 responses to “Optimiștii vor conduce lumea.”

 1. omuletii Avatar

  Imi place extrem de mult articolul și-mi aduce aminte de profesorul din anul 3 care mi-a marcat întreaga existență și care spunea așa : “Este în regulă să știi să mergi pe bicicletă (am adaptat puțin), dar e problema ta dacă alegi să faci acest lucru de dimineața până seara”.

  1. Corina Avatar

   Pare un om interesant profesorul tau!:)

   1. omuletii Avatar

    Dumnezeu sa-l ierte! Este vorba despre un mare penalist roman: Avram Filipas. Cursurile dumnealui erau inconfundabile, o mare pierdere pentru Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

 2. […] O redefinire a optimismului într-un mod foarte elegant: “optimist este cel căruia îi place prezentul și ceea ce face azi“: http://corinaanghel.ro/2012/05/13/optimistii-vor-conduce-lumea/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *