The Networking Pocketbook, by Jon Warner

|

Jon Warner susține în The Networking Pocketbook că orice persoană pe care ai vrea să o contactezi, din întreaga lume, este la 5-6 contacte distanță (cred că și cei de la LinkedIn aveau o aplicație prin care spuneau exact același lucru). El vede networking-ul ca pe o abilitate majoră în viața socială și personală. În cartea-broșură el identifică 4 pași ce duc la un networking eficient, sumarizați în acronimul: LINK.

LEARNING (Învățare – despre nevoile tale și ale celorlalți) – ascultă-i pe ceilalți și pune-le întrebări despre ceea ce fac. Încearcă să vezi cu ce aspect al vieții tale se intersectează. Construiește-ți o bază de date pe care să o actualizezi constant.
INVESTING (Construirea unor contacte importante) – asigură-te că ai o frază prin care te prezinți suficient de clară și simplă (elevator pitch, poate? :) ). Nu uita să ai mereu cărți de vizită la tine cu informații actualizate însă ține cont de faptul că nu colecționarea de cărți de vizită este scopul networkingului.
NURTURING (Aprofundarea relațiilor) – Networking-ul nu este doar despre a lua ci și despre a da. Fii la curent cu toate oportunitățile din jurul tău și prezintă-le mai departe unor persoane cărora crezi că li se potrivește (chiar dacă tu nu ești în target) – asta nu înseamnă să cauți constant informații nefolositoare ci, atunci când ceva îți trece pe la urechi să filtrezi nu doar în funcție de nevoile tale ci și de cele ale persoanelor pe care le cunoști. Sigur vi s-a întâmplat să auziți despre ceva și să vă amintiți de o anumită persoană.
KEEPING (Menținerea relației) – menține contactul cu persoanele pe care le-ai cunoscut, încurajează-i să vorbească și ascultă activ, persistă variind metodele prin care îi abordezi.

Pe măsură ce introduce cei 4 pași autorul descrie și cele 7 competențe de bază necesare pentru un networking eficient. Acestea se referă la: temperament/dispoziție (ajută să zâmbiți!), planificare strategică, organizare, cultivare/dezvoltare de relații, comunicare, socializare și persistență.

***

Cum spuneam, e o broșură pe care o citiți imediat și din care chiar puteți să furați câteva trucuri. Multe lucruri sunt de bun simț, dar parcă e altfel când le vezi scrise…le conștientizezi mai bine.

Puteți citi primul capitol din carte, gratuit, AICI.

recenzia a fost publicată și pe www.hcsolutions.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *