Statul peste program – semn că există o problemă

|

Nu am mai scris demult despre HR. De fapt, aș putea să pun liniștită punct după “nu am mai scris demult”. Dar a trecut vara cea molatecă așa că revenim. Atenție însă la ce!

Sunt acum prin oraș împânzite printuri mari ale Vodafone care promovează grupurile de oameni ce fac să fie bine: grupul managerilor care ajung înaintea angajaților la birou, grupul oamenilor de afaceri care nu uită că au și soții…și alte câteva asemenea. Totul frumos până când am dat și de rețeaua angajaților care stau peste program.

Să stai peste program sau să ai angajați care stau peste program nu este și nu ar trebui să fie niciodată un motiv de mândrie. A sta peste program este semn rău care apare atunci când:

 • angajatul este ineficient și neproductiv și nu își poate termina la timp treaba (fie îi lipsesc cunoștințe, fie experiența, fie resurse, fie nu este potrivit pentru poziția pe care o ocupă)
 • efortul ce trebuie depus nu este corelat corect cu timpul pe care angajatul îl are la dispoziție (cu alte cuvinte angajatul este supra-încărcat și asta poate avea consecințe negative în calitatea muncii prestate și bineînțeles, pe termen lung, în sănătatea angajatului)
 • procedurile din companie nu sunt eficiente (procesele se blochează, durează prea mult în anumite etape, apar frecvent erori ce trebuie corectate, sunt prea multe excepții ce necesită o atenție suplimentară etc.) – am o prietenă care lucrează pentru o corporație din FMCG. Stă frecvent peste program pentru că programul pe care îl folosesc pentru a sustrage datele de care au nevoie nu este corelat. Dacă ar fi corelat cu nevoile lor (așa cum a văzut în altă companie unde a lucrat) ar putea să termine ce are de făcut în 3 ore în loc de 10.
 • se așteaptă prea multe confirmări, aprobări, răspunsuri (sunt prea multe niveluri ierarhice, comunicarea este defectoasă etc.)

Dincolo de motivele de mai sus statul peste program se ia de la un angajat la altul. Am o prietenă care lucrează într-o bancă și îmi povestea că stă peste program chiar dacă termină ce are de făcut la timp pentru că “toată lumea stă, e aiurea să plec, se uită ciudat la mine”. Astfel se promoveaza și alimentează ineficiența și un lucru anormal devine criteriu pentru promovare sau evaluări pozitive. În timp, angajații se învață să lucreze mai lent pentru că oricum trebuie să umple timpul acela cu ceva și atunci…de ce atâta grabă? E un cerc vicios.

De a bifa ore suplimentare nu se pune problema la niciuna dintre cele două prietene ale mele.

Prin urmare, atunci când angajații stau peste program este semn că pe undeva compania are o bubă. Iar tu, ca individ, dacă stai peste program nu înseamnă că muncești mult ci că muncești (scuzați cuvântul) prost. Și ineficient. Așa că revin…atenție la ce reveniți în toamnă! Concentrați-vă și dozați-vă efortul astfel încât să aveți timp și pentru voi!

În caz că se stă peste program în companie e clar că anumite măsuri trebuie luate. Câteva sunt evidente din parantezele de mai sus. Prețuiți timpul!

5 responses to “Statul peste program – semn că există o problemă”

 1. Cris Avatar
  Cris

  Articolul nu prezinta si varianta in care seful sau coordonatorul de proiect nepriceput da clientilor termene nestiind de fapt care este volumul de munca necesar pentru completarea proiectului. La timpul efectiv de lucru se adauga binenteles si timpul necesar proceselor aferente calculatoarelor, de exemplu, timp pe care nu il ia nimeni in seama, chiar daca ofera angajatilor echipamente invechite si foarte uzate. Este o situatie des intalnita, mai ales in media, zona in care toti neavenitii, indiferent de domeniul de provenienta devin peste noapte raspunzatori peste mai multe departamente despre care nu stiu decat ca “fac imaginile sa arate bine!”. Termenele sunt date fara consultarea omului care efectiv lucreaza comenzile respective, dupa care cine ramane sa dreaga erorile de judecata ale unui neavenit? The little people.

  1. Corina Avatar

   Buna Cris,
   Ce povestești tu cred că intră aici “efortul ce trebuie depus nu este corelat corect cu timpul pe care angajatul îl are la dispoziție” și dacă e vorba de ineficiența tehnică la alineatul cu proceduri. În astfel de situații (punctate de tine) cred că problema e și de comunicare, angajatul ar trebui să ridice problema într-un mod constructiv pentru a argumenta și clarifica timpul de care are nevoie . :)

 2. adriana Avatar
  adriana

  Bun articol .Statul peste program este un subiect pe care aproape ti-e frica sa-l discuti.
  Se practica in multinationale si este impus de manageri romani care obtin un buget de la seful de afara Bugetul este foarte bine gestionat in sensul ca boss-ul din Romania ia aproape totul si subalternii muncesc foarte mult si pe salarii mici. Auzeam o discutie la niste tineri :
  ,,in conditiile in care nu au timp sa cheltuie banii pentru ca lucreaza 12-15 ore pe zi ,
  banii le ajung doar pentru doua saptamani,,.
  Si va spun ca tinerii chiar muncesc si sunt constiinciosi .Asa ca dragi sefi nepriceputi daca nu stiti sa corelati volumul de munca ,cu timpul ,cu banii mai faceti niste cursuri poate va invata cineva sa conduceti prin comunicare astfel incat
  statul peste program sa nu mai ramana un subiect tabu.

 3. Mirko Avatar
  Mirko

  Postarile sund in general bine documentate si dincolo de scris se intrevede efortul depus. Dar se intrevede si lipsa de contact cu practica; totul este scris din teorie. Realitatea este de departe mult mai inperfecta decat teoria.

  1. Corina Avatar

   Sigur ca este imperfecta, despre asta si povestec de fiecare data cand am ocazia. :)
   Multumesc, Mirko!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *