Ieri și alaltăieri au fost două zile bune care sunt semn că oamenii de HR și cei de business în general încep să iasă puțin din tiparele clasice și viziunea serioasă asupra L&D-ului și să caute metode noi, inovative pentru a stimula învățarea continuă. Despre joc și beneficiile lui s-a scris mult și e un pas înainte faptul că au început să se organizeze evenimente cu focus pe învățarea prin joc. E mare lucru!
Sigur, la conferință s-au povestit multe teorii vechi, s-a și ieșit puțin din topic și uneori am simțit că era loc de un content mai de calitate, dar în România suntem la început. Nu am învățat să vindem încă jocul la adevărata lui valoare. Dar de jucat începem să ne jucăm. Acum vreo 2-3 săptămâni chiar povesteam cu Horia de la Life After Work care îmi spunea despre o super platformă pe care au descoperit-o și care îți oferă o mare libertate de a crea jocuri. Tot mai mulți oameni încep să audă de improvizație și să înțeleagă impactul pe care îl poate avea (știați că în afară workshopuri de improvizație sunt parte din curricula MBA-urilor?). Deci începem să ne mai relaxăm…ca să ne luăm energia pentru a fi productivi și mai puțin stresați. Mi-ar plăcea să avem și eveniment de tip TED în domeniu.
La workshop-ul pe care l-am susținut în cadrul evenimentului improvizația a prins foarte bine – adică și oamenii mari știu să se joace, să se lase provocați și să învețe din astfel de experiențe.
Abia aștept să înceapă o nouă revoluție în HR, una care să nu se mai focuseze pe “ce rol avem noi, oamenii de HR în business” (apropo de sutele de discuții despre HR Business Partner), ci una pe “cum să susținem pe bune business-ul să crească, susținând în același timp oamenii în a-și găsi echilibrul și fericirea” – sună pompos, dar mă refer la pragmatismul din spatele pomposului.
Și îi împrumut întrebarea Ralucăi Medeșan pentru încheiere: când v-ați jucat ultima oară?
Leave a Reply