În vară am fost în Macedonia la un training de 2 săptămâni pe teatru forum. Nu am apucat să scriu despre asta însă astăzi, lucrând la oferta unui client de-al nostru, de la improvizație.ro, mi-am reamintit de această super-metodă.
Teatrul forum este una dintre “uneltele” folosite în theatre of the oppressed, dezvoltată de fantasticul Augusto Boal (el a inventat o mulțime de metode prin care să producă schimbări în comunități dificile sau cu probleme).
Cum funcționează?
Se alege un topic problemă (violența în familie, prejudicii aduse minorităților, discriminare etc.), se pune în scenă o piesă de teatru scurtă în care este ilustrată problema și care are un final nefericit și apoi se joacă în fața audienței – audiența ar trebui să fie parte din comunitatea unde se găsește problema și care ar trebui să învețe să o rezolve.
După ce se joacă cap-coadă astfel încât spect-actorii să vadă întreaga piesă, actorii reiau jocul dar, de data asta, oricine din public poate întrerupe piesa și lua locul unui actor atunci când crede că o altă abordare a unuia dintre personaje (în afara opresorului) poate influența pozitiv sfârșitul. Se simulează astfel mai multe abordări și se explorează mai multe soluții.
Un rol important îl are joker-ul – persoana ce ține rolul unui fel de prezentator ce gestionează modul în care se derulează piesa, vorbește cu publicul, pune întrebările cheie și trage concluziile.
Avantaje ale metodei
Doar citind despre ea se poate să pară interesant și atât însă când o vezi în acțiune îți dai seama ce impact puternic are. Când problema e din viața ta stârnește niște emoții destul de puternice și asta e bine pentru că pune oamenii pe gânduri și deschide oportunitatea de a discuta deschis despre problemele ce afectează comunitatea respectivă.
Faptul că publicul explorează propriile soluții iarăși este bine pentru că nu e ca o rețetă pe care ți-o dă cineva și pare nepotrivită. Vine tot de la tine și ai șansa să testezi pentru a vedea: dacă e realistă, dacă ar avea impact, în ce măsură etc.
***
Practic, metoda te ajută, ca într-un brainstorming, să identifici soluții și să le alegi pe cele mai realiste și mai fezabile.
Teatrul forum funcționează foarte bine în școli și, cum spuneam, în comunități dificile însă poate fi aplicat cu succes și în mediul de business, ca o metodă superioară clasicelor role-play-uri.
***
În piesa pe care echipa mea a pregătit-o la sfârșitul trainingului am lucrat cu “discriminarea lesbienelor”. În Macedonia oamenii nu sunt foarte deschiși în ce privește libertatea alegerii orientării sexuale. Având în public elevi de liceu, acțiunea e postată într-o școală.
În poze sunt: actorii după prima reprezentație (când sunt chemați pe rând pe scenă și se discută profilul personajului), actorii inițiali în reprezentație și ultimele două sunt cu spect-actori în acțiune.
Leave a Reply