Autonomia în învățare: Studiu de caz – italiană. [3]

|

duolingo logoAutonomia în învățare: Studiu de caz – italiană. [1] [2] [3]

Probabil cel mai dificil lucru când înveți singur este autodisciplina sau în limbaj mai uzual: să te ții de treabă.

Cred că acesta este momentan cel mai puternic argument al sistemului clasic de învățământ: că te forțează să te prezinți acolo în fiecare zi, să stai în bancă, să asculți și să faci teme. Te forțează să fii disciplinat și să înveți în fiecare zi / săptămână. Însă (a se citi cu litere mari, bolduit și subliniat) poți să te ții de treabă și fără constrângeri dacă înveți despre tine ce te motivează și de ce ajungi să procrastinezi. Și asta fără a exista riscul că vei rămâne cu un gust amar pentru ceea ce înveți, ba dimpotrivă.

Vă povesteam că învăț italiană și că, după ce am trecut prin gramatica de bază (ca teorie) am ajuns în etapa, cea mai lungă și mai dificilă de altfel, de a repeta pentru a aplica ușor teoria în conversație și pentru a-mi lărgi vocabularul.

Am început prin a-mi face bilețele cu cuvinte pe care le luam cu mine și repetam prin metrou. Apoi mi-am luat o carte pe care am citit-o și în care subliniam cuvintele necunoscute pentru a reveni asupra lor. Mi-am dat seama că m-am plictisit puțin să fac asta (ceea ce mă făcea să procrastinez) așa că am descoperit un nou mod de a exersa – pentru că a fi autonom în învățare înseamnă să fii responsabil și de a găsi noi resurse. :)

Duolingo este o platformă simpatică unde poți învăța spaniolă, engleză, franceză, germană, portugheză și italiană (trebuie să știi una dintre ele pentru a învăța o alta). Dacă nu ai deloc cunoștințe despre limba pe care vrei să o înveți și o iei de la zero poate fi mai dificil pentru că nu îți explică reguli de niciun fel ci se orientează foarte mult pe practică și a învăța după ureche (așa cum mulți am învățat engleză de la Cartoon Network sau spaniolă de la telenovele). Dacă ai câteva cunoștințe atunci e perfect pentru a exersa, a-ți lărgi vocabularul și a te exprima mai cursiv.

Te motivează pentru că are un design drăguț, are și audio și e gândit ca un joc (pierzi o viață la fiecare greșeală, primești punctaje în funcție de performanță, avansezi în nivel și poți să îl transformi într-o competiție adăugându-ți prieteni). După lecții există mai multe etape de testare/exersare care sunt contra timp și chiar te învață să gândești mai repede în limba respectivă. Și vă trimite și mail de reminder dacă vede că sunteți pe cale să ratați o zi de exercițiu.

duolingo corinaanghel

Opțional vă puteți abona și la Italian Word of the Day – un newsletter ce vine zilnic cu un cuvânt nou și cu idei pentru altele (în newsletter-ul de azi era trimitere către o listă cu cuvinte ce au legătură cu Ziua Îndrăgostiților, de exemplu). Și sigur găsiți si pentru alte limbi.

Spor la învățat! Baci ed abbracci! :)

 

8 responses to “Autonomia în învățare: Studiu de caz – italiană. [3]”

  1. […] Autonomia în învățare: Studiu de caz. [1], [2], [3] […]

  2. Cristina Pupaza Avatar

    Mulțumesc, Corina! După mai multe încercări mai vechi, eșuate, de a învăța limba germană, astăzi am descoperit pentru prima dată că-mi place să învăț limba asta (nu doar engleza și franceza) și asta datorită platformei Duolingo, care m-a încântat pur și simplu și pe care intenționez s-o recomand și elevilor mei și să-i conving prin exemplul meu personal de importanța autodisciplinei în învățare în general și învățarea limbilor străine în particular…

  3. Cristina Pupăză Avatar

    Mulțumesc, Corina! După mai multe încercări mai vechi, eșuate, de a învăța limba germană, astăzi am descoperit pentru prima dată că-mi place să învăț limba asta (nu doar engleza și franceza) și asta datorită platformei Duolingo, care m-a încântat pur și simplu și pe care intenționez s-o recomand și elevilor mei și să-i conving prin exemplul meu personal de importanța autodisciplinei în învățare în general și învățarea limbilor străine în particular, dar și că se poate învăța (nu doar o limbă străină) la orice vârstă…

    1. Vali Avatar
      Vali

      Buna! Cum intram pe platforma?
      Multumesc!

      1. Corina Avatar

        Salut! E un link chiar in articol. :)
        Acesta este site-ul platformei: http://duolingo.com/

  4. […] Autonomia în învățare: Studiu de caz. [1], [2], [3] […]

  5. Laurentiu Stelian Avatar

    spune-mi te rog cum pot accesa resursele duolingo? m-am conectat prin facebook dar nu pot avea acces la continut…mersi mult si astept un raspuns daca se poate!

  6. Corina Anghel Avatar

    Buna Laurentiu, continutul se deblocheaza pe masura ce completezi lectiile. Trebuie sa faci lectiile in ordine cumva. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *