Iată ce soft skills sunt la căutare în 2014

|

Cei de la Hipo.ro au făcut un studiu despre cum va fi piața forței de muncă în 2014. La studiu au răspuns HR Consultants, Directori HR, CEOs, HR team Leaders, Project managers etc. din 234 de companii medii și mari, cu sediul atât în București cât și la nivel național, din mai toate domeniile de activitate.

Rezultatele vizează estimări de cum vor evolua angajările, departamentele în care va fi nevoie de personal și ce criterii se urmăresc la angajare (atât pe nivel de junior cât și pe nivel de senior).

soft skills

Ce mi-a atras atenția e slide-ul cu ce soft skills caută angajatorii cel mai mult: orientarea către rezultate, abilitățile de comunicare, flexibilitatea & adaptabilitatea. Și nu e de mirare. Lucrurile se schimbă atât de repede în business încât e crucial să ai abilitatea de a învăța repede și de a împinge lucrurile înainte chiar și în condiții de incertitudine. Iar cel puțin cele trei competențe sunt despre asta.

Mi se pare că modul în care trebuie să se poarte o persoană într-o organizație zilele astea seamănă foarte mult cu un exercițiu de improvizație:

Cerința: trei persoane trebuie să construiască o poveste coerentă și interesantă spunând fiecare câte un singur cuvânt odată. Mihai, Ioana și Liviu trebuie să spună “Povestea croitoresei”. Dacă fiecare cuvânt are culoarea persoanei care l-a rostit, povestea ar arăta cam așa: A fost odată ca niciodată o croitoreasă. Aceasta avea 40 de culori de cearceafuri pe care le folosea facă rochii de prințese…

Nu e un exercițiu ușor și vă invit să îl exersați cu 2 colegi sau prieteni. Exercițiul provoacă și exersează toate acele soft skills care apar sus în grafic. Puteți vedea de ce?

Nu cred că e un moment mai bun de a pune și în România improvizația pe lista metodelor de dezvoltare:

  • te învață să urmărești un obiectiv clar, chiar dacă nu știi cum vei ajunge la el. Toată lumea știe că trebuie să iasă o poveste coerentă. Mai mult te învață să îți setezi acele obiective. Exercițiile de improv îți antrenează abilitatea de a “pune punctul pe i”, de a fi concret, clar și specific (SMART)  pentru că dacă ești vag scena sau povestea nu e interesantă, nu iese. (A fost odată ca niciodată o croitoreasă. Aceasta avea multe lucruri pe care le folosea în meseria ei. – parcă nu are aceeași forță, nu pare să ducă nicăieri). 
  • apoi la improvizație lucrezi întotdeauna cu alții și înveți să fii prezent, să îi asculți, să fii deschis la ce au de spus, să nu îi negi și să știi să te exprimi la rândul tău pentru ca ceilalți să te înțeleagă. Nu e nevoie să punem pe slide teorii despre comunicare pentru că abilitățile de a comunica eficient sunt antrenate natural. 
  • nu în ultimul rând e important să nu îți creezi povestea ta la început pentru că trebuie să integrezi tot ce s-a întâmplat până atunci; e important să fii suficient de flexibil cât să renunți la scenariul tău și să accepți ideile celorlalți (schimbările) și suficient de adaptabil cât să poți construi în noile condiții pentru a ajunge la obiectiv.

concluzii softskills

Dacă ești în căutarea unui job și vrei să-i dai pe spate pe angajatori, să fii mai pregătit să răspunzi provocărilor organizaționale, te așteptăm să îți antrenezi aceste soft skills la workshop-ul de improvizație care începe pe 18 februarie. Detalii aici.

Iar dacă vrei ca angajații tăi să-și exerseze aceste abilități, scrie-mi la corina@improvizatie.ro. Aș fi încântată să setăm o întâlnire și să povestim mai în detaliu despre cum un program de dezvoltare bazat pe workshop-uri de improvizație îți poate ajuta organizația să performeze din ce in ce mai bine, indiferent de context.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *