Acum ceva timp scriam (în engleză), despre Tehnica Feynam. Pentru că pe 11 Mai s-au împlinit 100 de ani de la nașterea ilustrului om de știință, parcă nu strică o reamintire. :)
Mai pe larg:
1. Alege conceptul pe care vrei să îl înțelegi
Scrie-l pe o foaie de hârtie, ca titlu.
2. Imaginează-ți că explici acel concept altcuiva
Scrie explicația conceptului, ca și când ai vrea să o explici unui coleg (sau și mai bine unei persoane care nu știe nimic despre subiect; chiar unui copil). Exercițiul acesta te va ajuta să îți dai seama ce știi cu adevărat și ce nu îți este nici ție încă foarte clar.
Doar să recunoști un concept e foarte diferit de a avea capacitatea să îl reproduci – prima parte e o învățare mai superficială. De aceea e foarte important să o scrii, nu doar să te gândești la explicație.
3. Dacă te blochezi întoarce-te la materialele inițiale de studiu
Recitește și re-învață părțile care încă nu îți sunt clare. Repetă până când stăpânești informațiile suficient cât să le poți explica pe hârtie.
4. Simplifică-ți limbajul
Obiectivul este să explici conceptul folosind cuvintele tale, nu cele folosite în materialul de pe care ai învățat. Dacă explicația ta e încâlcită și confuzantă, e posibil să fie din cauză că nu ai înțeles în profunzime conceptul. Caută o explicație simplă și o analogie care îți este la îndemână.
5. (completarea mea) Integrează conceptul în viața ta de zi cu zi
Conectat de punctul 4, caută exemple din viața ta când ai folosit conceptul sau când l-ai putea folosi. Conectează-l cu lucruri pe care le știi deja.
Și aici, în video:
Leave a Reply