The story of success

|

Se spune depre chinezi că sunt mai buni la matematică decât americanii sau europenii. Nu știu câți dintre voi credeți că e doar un clișeu însă testele arată că e cât se poate de adevărat. Și există și o explicație logică care susține faptele.

Cercetările arată că un om poate reține foarte bine secvențe de numere prezentate într-un interval de 2 secunde (dincolo de 2 secunde devine din ce în ce mai dificil). Având în vedere că în limba chineză, spre deosebire de altele, cifrele sunt foarte scurte (ex: patru=si, șapte=qi), nu e de mirare că un copil chinez poate număra până la 40, la vârsta de 4 ani, spre deosebire de un american de aceeași vârstă care poate număra doar până la 15.

Felul în care se compun numerele sau fracțiile, felul în care se fac adunările sunt, de asemenea, mult mai simple și mai logice și de aceea copiii chinezi nu se sperie de matematică, nu o găsesc dificilă în clasele mici și ajung să o îndrăgească și să o învețe mai cu spor.

Malcolm Gladwell are câte o poveste de acest fel pentru alte câteva mari succese, printre care The Beatles sau Bill Gates, și explicații logice pentru fenomene ce pot fi ușor confundate cu anomalii sau coincidențe. (ex: de ce cei mai de succes avocați din SUA sunt evrei sau de ce majoritatea celor mai buni hocheiști sunt născuți în ianuarie sau februarie).

O învățătură ce se evidențiază în fiecare capitol este principiul celor 10.000 de ore. Acesta spune că o persoană va ajunge specialist într-un domeniu sau într-o activitate doar atunci când va fi perseverat 10.000 de ore în activitatea respectivă.Un an are 365 de zile. O zi 24 de ore. Faceți singuri calculele.

Concluzia generală este că mediul și contextele în care ne aflăm ne influențează viitorul mai mult decât am putea-o face singuri. Succesul nu este doar rezultatul unei munci asidue ci al unei munci asidue o dată identificată o oportunitate. Oportunitate ce se află la intersecția între loc, timp, arbore genealogic, istorie, geografie și multe altele.

Într-un fel, cartea poate fi privită pesimist: n-am avut noroc să mă nasc atunci, n-am avut noroc să am un unchi care…, n-am avut noroc să locuiesc în orașul acela. Sunt convinsă însă că Gladwell nu și-a dorit să fie interpretată așa. Eu o văd ca o invitație la a fi mai atenți în jurul nostru spre a identifica oportunitățile acolo unde apar. De a exploata la maximum doza de inteligență practică pe care o avem. De a munci din greu, cel puțin 10.000 de ore, atunci când oportunitatea se ivește.

***

E o carte ce are alura unui documentar de pe DiscoveryChannel, sunt multe paragrafe care te lasă cu un wow în colțul gurii și ochii larg deschiși pentru a citi o pagină dintr-o dată. Și e genul de carte scrisă cu ușurința și claritatea unui om care chiar știe despre ce vorbește. V-o recomand! :)

***

 

6 responses to “The story of success”

  1. Lena Avatar
    Lena

    interesant :) , trebuie sa fac rost neaparat de ea

    1. Corina Avatar

      O au aici: http://biblioteca.ffff.ro/ , in caz ca nu o gasesti in alta parte.
      :D
      Sa imi spui cum ti s-a parut dupa ce o citesti.

  2. […] Outliers, autorul spune la un moment dat că e nevoie de acumularea a cel puțin 5 factori perturbatori […]

  3. […] contextului este dezbătută pe larg și în cealaltă carte de succes a lui, Outliers. Este important să ții cont de locul potrivit și de momentul potrivit atunci când vrei sa […]

  4. […] îți placă și în cele mai proaste zile. Pentru că, luându-ne după realități istorice și Principiul celor 10.000 de ore, va trebui să perseverezi mult timp în aceeași […]

  5. […] de el vă recomand și Outliers și The Tipping […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *